Vuletić: Naprednjaci idu na sigurno

Naprednjaci su odlukom da Aleksandar Vučić bude kandidat rešili da idu na sigurno, ocenio je večeras za "Tanjug" analitičar Vladimir Vuletić.

Poruku Predsedništva SNS-a da Vučić treba da nastavi razgovore sa aktuelnim predsednikom Republike i da pokuša da obezbedi državno jedinstvo, Vuletić vidi kao izraz postojanja različitih frakcija kojih, kako primećuje, ima u svakoj velikoj stranci.

Kaže da je krajnje logično da stranka o tome brine, posebno zato što je, kako pretpostavlja, aktuelni predsednik Tomislav Nikolić takođe bio uveren da bi osvojio predsedničke izbore.

"Pretpostavljam da je sadašnji predsednik Nikolić sa nekim svojim dobrim razlozima bio uveren da bi on mogao biti kandidat koji bi osvojio ponovo predsedničke izbore, što je verovatno i tačno", rekao je Vuletić.

Ali, ističe Vuletić, Nikolić bi morao da ide u drugi krug.

To bi, kaže, izbornu trku učinilo neizvesnijom, naročito pošto su i koalicioni partneri, poput SPS-a, odnosno Ivice Dačića i Rasima Ljajića najavili svoju kandidaturu u slučaju da zajednički kandidat nije aktuelni premijer.

"Sada matematika kaže da je izborna pobeda sa glasovima onih koji podržavaju SNS i SPS gotovo izvesna stvar", rekao je Vuletić.

Utisak da su naprednjaci doneli racionalnu odluku, Vuletić objašnjava ocenom da bi drugi krug bio svojevrstan referendum – za i protiv, a da bi onaj koji brani poziciju bio u mnogo težoj situaciji, jer oni koji su protiv, ne bi nastupali sa nekakvim svojim programima već bi, kaže, nastupali protiv tog jednog.

"U tom smislu mnogo je teže odbraniti poziciju predsednika države u drugom krugu nego pobediti u prvom. U ovoj situaciji, to je racionalna odluka (predsedništva SNS-a)", objasnio je Vuletić.

Pošto je cilj naprednjaka da njihov kandidat pobedi u prvom izbornom krugu, Vuletić veruje da će zbog toga kampanja biti oštra i da će većina, ako ne i svi protivkandidati biti protiv Vučića.

"U tom smislu očekujem da će to biti pre svega jedna negativna kampanja, dakle sa mnoštvom neargumentovanih (izjava) ili na različite načine izgovorene reči koje će biti usmerene na Aleksandra Vučića. Očekujem jednu takvu kampanju", ocenio je Vuletić.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво