Dačić: Revizija tužbe ne bi bila u interesu odnosa BiH i Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da bi eventualna revizija tužbe BiH protiv Srbije izazvala velike posledice po odnose dve zemlje.

"Tužba je već bila, doneta je presuda, nema nikakvih novih detalja", rekao je Dačić na konferenciji za novinare, dodavši da se oko toga sada vodi velika polemika u BiH.

Ako će tako da se radi, kaže Dačić, onda će on svaki dan samo da čita šta je ko rekao i da smišlja kako će da tuži Hrvatsku i BiH za ratnu odštetu jer su 1914. napale Srbiju.

"Jesu li ikad platili ratnu oštetu za to? Da li je ikad NDH platila ratnu odštetu za ono što je učinila Srbima? Da li je BiH bila pod Austroguraskom i pod NDH", upitao je Dačić i dodao da je Srbija 1918. platila odštetu saveznicima za oslobađanje Hrvatske i Slovenije.

Svaka zemlja, kako je rekao, koja je oslobođena nije oslobođena za džabe, nego je morala da plati saveznicma.

"Mi smo platili za njih. Da li je to ikad neko smeo da spomene u bivšoj Jugoslaviji", upitao je Dačić.

"Neprihvatljiva rehabilitacija ustaštva"

Srbija je za dijalog sa Hrvatskom ali Hrvatska ne treba da očekuje da će u Srbiji aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustavša, poručio je šef srpske diplomatije.

Dačić je istakao da je nemoguće posmatrati Pavelića i Stepinca kao heroje mira.

"Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji", rekao je Dačić.

Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor sa Hrvatskom, ministar spoljnih poslova ističe da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

"Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH", rekao je Dačić i dodao da Hrvatska može da "podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka Srbiju ne teraju da tome aplaudira".

Dačić ističe da je Srbija pružila ruku i navodi da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

Navodi da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, ističući da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

"Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine", dodaje šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo i da će sutra u Novom Sadu zasedati komisija koja se bavi ulogom Stepinca.

"Haradinaj može i da bude pušten, ali za nas će ostati ratni zločinac"

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja, šef srpske diplomatije je naveo da Haradinaj može i da bude pušten, ali da je ratni zločinac.

"Ramušu Haradinaju ne sudi se kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubio civilno stanovništvo", izjavio je Dačić.

Naveo je da mnogi iz odbrane Haradinaja pokušavaju da predstave da je slučaj protiv njega politički što, kako je naglasio, nije tačno.

Priče o tome da Srbija zloupotrebljava članstvo u Interpolu ministar spoljnih poslova je nazvao smešnim.

Ramuša Haradinaja, lidera bivše OVK, Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje o čemu će odluku saopštiti apelacioni sud u Kolmaru 2. marta.

"Neprihvatljivo je formiranje vojske Kosova"

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija "da hitno treba da se donese odluka o formiranju oružanih snaga Kosova", šef srpske diplomatije je istakao da je to neprihvatljivo.

"Vojska Kosova je apsolutno suprotna Rezoluciji UN 1244. Jedine oružane snage na KiM mogu da budu Kfor, nikakve druge", rekao je Dačić.

Naveo je da postoje zemlje koje su bilateralno priznale Kosovo i koje podržavaju takve zahteve.

"Mi smo to jasno stavili do znanja svima, uključujući NATO i EU da je za nas to neprihvatljivo. U slučaju da se formiraju oružane snage Kosova, tada stupa na snagu mehanizam da oni ne mogu da dolaze na teritoriju gde većinsko stanovništvo čine Srbi, bez saglasnosti Kfora", rekao je ministar.

Srbi, kaže, sigurno neće glasati za formiranje kosovske vojske, navodeći da bi to bio faktor dalje nestabilnosti.

"Policija i vojska treba da odražavaju strukturu stanovništva. Ako postoje policijske snage na Kosovu, gde su policijske snage gde su Srbi učestvovali? Koliko ima Srba koji su u specijalnim snagama", upitao je Dačić odgovarajući na pitanje o izjavi Tačija da treba učiniti poslednji napor da se predstavnici Srpske liste ubede da podrže formiranje vojske Kosova.

"Očekujemo otvaranje novih poglavlja"

Dačić je rekao da još nije potvrđen datum održavanja međuvladine konferencije, ali da Srbija očekuje da krajem februara otvori još neka nova poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Dačić kaže da se kao datum međuvladine konferencije pominjao 27. februar, ali da se još čeka potvrda, navodeći da je sigurno da će biti otvoreno poglavlje 26, a da se radi i na otvaranju još dva poglavlja - 20 i 29.

Govoreći o predstojećim diplomatskim aktivnostima, Dačić je najavio da će se sastati sa evropskim komesarom Johanesom Janom, u okviru 53. Minhenske bezbednosne konferencije, koja će biti održana od 17. do 19. februara.

Na toj konferenciji, kako je naveo, očekuje se učešće više od 30 šefova država i vlada, visokih zvaničnika međunarodnih organizacija, kao i oko 80 ministara spoljnih poslova i odbrane.

Dačić je rekao da će sutra u zvaničnu posetu Srbiju doći ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i ministar spoljnih poslova Konga, u utorak i šef diplomatije Norveške.

Najavio je da će 21. februara Srbiju posetiti ministar spoljnih poslova Estonije i naveo da je ta poseta značajna jer će biti reči o planovima za predsedavanje Estonije EU, koje ta država preuzima od druge polovine 2017. godine.

Dačić kaže da će na poziv slovenačkog šefa diplomatije boraviti u zvaničnoj poseti Ljubljani 22. februara.

Najavio je da će generalni direktor za susedsku politiku i proširenje Evropske komisije Kristijan Danijels posetiti Srbiju 23. i 24. februara

Daćič kaže da će redovna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, odosno predstavljanje redovnog izveštaja generalnog sekretara, biti održana 27. februara u Njujorku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво