Stoltenberg: NATO ceni partnerstvo sa Srbijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ukazao je na nužnost da se na Zapadnom Balkanu smanji sadašnja zategnutost kako bi se izbegli incidenti i sukobi, i naglasio da NATO "ostvaruje svoj deo u izgradnji bezbednosti sa regionalnim partnerima".

Jens Stoltenberg u intervjuu agenciji Beta navodi da NATO ceni partnerstvo sa Srbijom.

"Ja sam ponosan na svoje snažne veze prijateljstva sa Srbijom", istakao je generalni sekretar NATO-a i naglasio da Atlantski savez želi da produbi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene neutralnosti, poput saradnje NATO-a sa Austrijom, Švedskom i Švajcarskom.

NATO, kako je rekao, snažno podržava dijalog Beograd-Priština i poziva sve strane da budu uzdržane i učestvuju u dijalogu na konstruktivan način.

Na pitanje šta je on za svoju sigurnost zabrinutim predstavnicima Srba rekao prilikom nedavne posete Kosovu, Stoltenberg je odgovorio da "NATO stoji iza stabilnosti i bezbednosti na Balkanu".

"Dijalog Beograd-Prišstina je put napred ka trajnom rešenju za otvorena pitanja, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje svih zajednica", istakao je Stoltenberg.

Navodi da nedavni susreti na visokom nivou u dijalogu Beograd-Priština pokazuju da je Srbija posvećena izgradnji odnosa saradnje s Prištinom i poboljšanju bezbednosti i stabilnosti na celom području".

Ističe i da je vlastima u Prištini predočio da NATO podržava preobražaj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru postojećeg mandata, a smatra i da je budućnost celog Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара