Može li Priština da formira vojsku?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je šefu Unmika da Beograd očekuje od te organizacije da nastavi svoj mandat u Pokrajini. Dačić za RTS kaže da Priština nema pravo po Rezoluciji 1244 da formira vojsku i da će se Srbija boriti protiv toga. Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je sinoć u Briselu da nema vremena za gubljenje i da kosovska skupština mora da donese odluku o osnivanju "Vojske Kosova".

Transformacijom nekadašnje takozvane OVK, nastao je Kosovski zaštitni korpus koji je prerastao u Bezbednosne snage 2008. Tači želi da nastavi niz. Žuri da formira vojsku.

"Poslanici Srpske liste nikada neće biti raspoloženi za to. Treba učiniti poslednji napor da se ubede i, ako se to ne desi, izmeniti i dopuniti Zakon o bezbednosnim snagama Kosova", kaže Tači.

Tako bi one dobile dodatna ovlašćenja koje ima vojska i to prostom većinom.

Računa se na izmenu zakona, jer bi za promenu ustava bila potrebna dvotrećinska većina - ne samo svih poslanika, nego i poslanika manjina.

Da Srpska lista neće dati saglasnost, njeni predstavnici već duže to tvrde.

Komentator Politike Miroslav Lazanski kaže da se onda postavlja pitanje svrsishodnosti boravka srpskih parlamentaraca u kosovskom parlamentu.

"Jer je bio uslov dogovora upravo to da se bez njihove saglasnosti, bez dvotrećinske većine, ne može to promeniti", ukazuje Lazanski.

Beograd podseća na Rezoluciju 1244.

"Srbija je jasno rekla svima, govorimo i na sednici Saveta bezbednosti, da je takva odluka nelegalna. Po rezoluciji 1244, jedine oružane snage koje mogu da budu na KiM su snage UN, odnosno Kfor. To je dodatni faktor nestabilnosti i mi ćemo se boriti svim političkim sredstvima protiv toga", poručio je Dačić.

Lazanski, međutim, kaže da u realnosti ta vojska postoji i da su to Bezbednosne snage Kosova.

"Ima strukturu, hijerarhiju, komandni lanac, obučava se od strane NATO-a, i oprema NATO oružjem. Sama preformulacija nije posebna pretnja, osim što je dokaz da nikakav dogovor sa Prištinom ne izdrži test vremena, a imaju naklonost EU i NATO-a. To je pretnja", smatra Lazanski.

Kosovske snage imaju 4.000 aktivnih pripadnika i 2.500 ljudi u rezervnom sastavu. Iako već naoružane, planiraju dodatno naoružavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара