Jeremić: Zemlje Zapadnog Balkana neće skoro u EU

Predsednički kandidat Vuk Jeremić izjavio je da se zemlje Zapadnog Balkana neće uskoro učlaniti u Evropsku uniju zbog neizvesnosti u Uniji posle referenduma o izlasku Velike Britanije i drugih političkih rizika.

Vuk Jeremić je sinoć na tribini u u Trebinju rekao da je teško predvideti budućnost EU, posebno posle referenduma o Bregzitu, pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, ali i usled neizvesnih predsedničkih izbora u Francuskoj, saopštio je njegov tim.

Jeremić je rekao da će proces proširenja EU verovatno biti žrtva tog potresa, tako da se integracija Zapadnog Balkana u EU sasvim sigurno neće dogoditi u kratkom roku.

"Francuska je jedna od ključnih zemalja EU, gde se višedimenzionalnost krize Unije možda i najjasnije manifestuje. Dođe li do izbornog iznenađenja, Evropa o kojoj danas govorimo će biti stvar prošlosti", rekao je Jeremić na panelu "Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta" na kojem su učestvovali i Dejan Jović i Zoran Krstić.

Bivši šef srpske diplomatije, sada predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, rekao je da je ekonomska situacija u Srbiji teška i da treba težiti ispunjenju evropskih standarda, ali i izgradnji evropskog društva, jer je to deo tradicije Srbije.

"Naš narod je po svemu evropski narod, a nismo deo EU. Naša država je nastala na temeljima Istočnog rimskog carstva, Vizantije i u svakom smislu pripada evropskoj istoriji, kulturi i tradiciji. Naša moderna država, od 19. veka, nastala je po uzoru na liberalne evropske države", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je greška izjednačavati Evrope i EU i dodao da je Evropa prostor u kojem se prožimaju zajednička istorija, kultura i  vrednosti naroda koji žive od Atlantika do Vladivostoka i od polarnog kruga do Bosfora.

"Verujem da u svakom smislu pripadamo evropskom identitetu i kulturi, ali u današnjem svetu koncept evropskog zajedništva zasnovan na liberalnim principima na kojem su se udružile članice EU je u dubokoj krizi, tako da nacionalni identiteti evropskih naroda sve snažnije izlaze na scenu", rekao je Jeremić.

Povodom izbora u SAD, Jeremić je rekao da je pobeda republikanskog kandidata Donalda Trampa revolucija i "težak poraz američke globalističke elite" koja je do Trampove pobede bila na vrhuncu moći.

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka Dejan Jović je rekao da Evropu ne treba svoditi na politički koncept EU i ocenio da je ideje Evrope utemeljenu na liberalnim vrednostima u krizi.

"Kriza EU potiče iz krize liberalizma. Temeljna postavka liberalne ideje da će mir u svetu biti postignut kada svi počnu da dele jednake vrednosti i uspostave isti sistem liberalne demokratije se pokazao netačnim i doveo je bezbednosna pitanja kao najvažnija za Evropu", rekao je Jović.

Rektor kragujevačke Bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti" Zoran Krstić je kazao da religija nema istu ulogu u svim evropskim zemljama i naglasio da su religijska strujanja na svim drugim kontinentima življa nego u Evropi.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво