Do sada 13 predsedničkih kandidata

Izbori za predsednika Srbije još nisu raspisani, a do sada je u javnosti najavljeno bar 13 sigurnih predsedničkih kandidata.

Potencijalnih predsedničkih kandidata ima još više, pa je tako lider SPS Ivica Dačić najavio da će se kandidovati ukoliko vladajuća koalicije ne bude imala zajedničkog predsedničkog kandidata, a da su socijalisti spremni da podrže zajedničkog kandidata, ukoliko to bude Aleksandar Vučić, jer, kaže, on ima šanse za pobedu u prvom krugu.

Predsednik SDPS Rasim Ljajić, čija je stranka takođe deo vladajuće koalicije, ranije je izjavio da i dalje ostaje pri odluci da se kandiduje za predsednika Srbije, ali da pre toga treba sačekati stav SNS, kako bi se videlo da li će vladajuća koalicija imati zajedničkog kandidata.

Ranije je najavljeno da bi SNS do Sretenja trebalo da odluči ko će biti kandidat te stranke za predsednika Srbije.

Aktuelni predsednik Tomislav Nikolić, koji je 2012. bio kandidat SNS, a koji je zbog izbora za šefa države podneo ostavku u stranci, više puta je rekao da je spreman da se kandiduje za novi petogodišnji mandat na Andrićevom vencu, ali i da će se o tome dogovariti sAa premijerom Vučićem.

Na prethodnim predsedničkim izborima, održanim 6. maja 2012. godine, na kojima je pobedio Niklić, bilo je ukupno 12 predsedničkih kandidata.

Među prvima su predsedničke kandidature na ovogodišnjim izborima najavili lider radikala Vojislav Šešelj i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, kao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji kaže da će na izbore izaći kao "kandidat naroda", a da njegova Srpska narodna partija, ukoliko to želi, ima pravo da kandiduje nekog drugog.

Predsednik SNP Nenad Popović je, pak, nedavno izjavio da je blizu odluke o kandidaturi, napominjući da to od njega zahteva ta partija, ali nije odbacio mogućnost za podrži zajedničkog kandidata vladajuće koalicije, ako se bude postigao takav dogovor.

U januaru su kandidature najavili i Vuk Jeremić i Saša Janković, koji je pre tri dana zbog toga podneo ostavku na funkciju Zaštitnika građana.

Kandidat DSS za predsednika Srbije biće Aleksandar Popović, a bivši funkcioner Pokreta socijalista Bratislav Jugović, koji je napustio tu stranku zbog predsedničke kandidature, ranije je rekao da će biti kandidat građana, jer smatra da levica mora da ima svog kandidata, te da ima podršku Samostalnog sindikata.

Predsedničku kandidaturu najavio je i predsednik stranke "Aktivna Srbija" Dušan Janjić koji tvrdi da mu je do sada podršku dalo više od 150.000 ljudi iz Srbije.

Predsednik LSV Nenad Čanak mogao bi da bude kandidat na predstojećim predsedničkim izborima, a kako su pisali pojedini mediji, na tome je insistiralo više članova predsedništva LSV.

Kandidature su najavila i dva državljanina Srbije iz SAD, Danijela Sremac, koja kaže da je i član Republikanske partije novog američkog predsednika Donalda Trampa i Vladimir Rajčić, pomenut u javnosti kao čovek koji je za jedan srpski nedeljnik obezbedio intervju sa Trampom, čiju verodostojnost je kasnije demantovao Trampov izborni štab.

Takođe, kandidature su najavili i nekadašnji član SNS i estradni menadžer Saša Mirković i bivši visoki funkcioner Treće Srbije desnicar Angrej Fajgelj, koji je više puta hapšen zbog pretnji Aleksandru Vučiću i Saši Jankoviću.

Kanididaturu je najavio još jedan bivši član Treće Srbije, Miroslav Parović, koji će biti kandidat Narodnog slobodarskog pokreta. Parović je bio zamenik predsednika Treće Srbije, a potom i predsednik, do raskola u toj stranci koja je na poslednjim, parlamentarnim izborima osvojila svega 0,4 odsto glasova.

Potencijalne kandidature su najavili i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja je ranije na svom Fejsbuk profilu najavila da o tome ozbiljno razmišlja, kao i Miroslava Milenović, bivša članica vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, koja je krajem septembra rekla da razmišlja o kandidaturi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво