Odalović: Haradinaju može da sudi i Specijalni sud za OVK

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je da čak i ako Francuska odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, njemu će moći da se sudi pred Specijalnim sudom za ratne zločine bivše OVK.

Povodom odlaganja odluke suda u Francukoj, Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Haradinaj treba da se zabrine, a ne da likuje, jer je počinio previše teških zločina, a da je neko prvi put reagovao i biće skoro dva meseca da je, bez obzira na mere ograničenog kretanja, proveo u zatvoru.

Čak i ako zahtev Srbije za izručenje bude odbijen, Haradinaju se može suditi u Specijalnom sudu za zločine bivše OVK, naveo je Odalović objašnjavajući da i tužioci rade intenzivno na prikupljanju dokaza za zločine koji su počinjeni na području KiM.

Sekretar navodi da se stvara pravni i formalni uslov za početak rada suda i da se ubrzo očekuje da prve optužnice budu podignute, i dodaje da ukoliko je posao rađen ispravno, sigurno je da mogu vrlo lako da prikupe dokaze za zločine Ramuša Haradinaja.

"To je institucija napravljena da radi ono što je propustio Haški tribunal i što su kosovski sudovi svesno propustili da urade. Baciće se malo svetlo na tu njihovu epopeju i oslobodilačku borbu kojom su stvarali državu, videće se koliko je zločina počinjeno, u kakvim zločinima su učestvovali prvenstveno ljudi koji čine danas i politički i državni vrh na Kosovu, da se vidi na kojim temeljima se sve to u stvari desilo", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, Haradinaj će odgovarati za zločine počinjene u zoni Dukađini, u kojoj se dogodio veliki broj ratnih zločina i koja je bila zona njegove odgovornosti nakon 1999.

"I mi pokušavamo da dokazima koje imamo pomognemo ovu optužnicu, videćemo da li Ramuš Haradinaj ima udela u prebacivanju ka logorima u Albaniji, to je nešto što je isprovociralo Dika Martija da krene u ovo. To su prelazi – oko Dečana, Đakovice, Peći, Gline, gde je Ramuš Haradinaj imao i zatvore i počinio razne zločine", naveo je Odalović.

Povodom predloga koji su se nedavno čuli o razmeni teritorija, Odalović je odbacio takvu mogućnost, navodeći da Srbi ne mogu da menjaju "svoje za svoje".

"Mi ne možemo da prihvatimo da je na bilo koji način Kosovo država i da je to teritorija koja pripada nekoj drugoj državi, pa da pričamo o razmenama. To je jednostavno celina. Neke od tih ja razumem, oni smatraju da je to praktično rešenje, ali mislim da to nije korektno i da će o tome Srbija da se izjasni vrlo jasno", istakao je Odalović.

Takođe je ocenio i da ponašanje EU, onih koji su u stvari potpisali Briselski sporazum, nije korektno.

Dodaje da je prvo moralo biti realizovano prvih pet tačaka – formirana Zajednica srpskih opština, mesto gde će Srbi kolektivno i odlučivati o svim ključnim pitanjima za normalan život.

"Sada je taj prioritet zamenjen. Da smo mi imali tu zajednicu, ne bismo imali ni deseti deo ovih problema koje imamo danas, jer bi Srbi kroz kolektivno predstavljanje, na sasvim drugačiji način, mogli da razgovaraju i kada je u pitanju i policija, pravosuđe i o slobodi kretanja", smatra Odalović.

Na pitanje o pokušaju da se Beograd isključi iz pregovora sa EU, Odalović je rekao da Beograd ne može biti isključen iz pregovora, da je nezamenljiv u svemu ovome i da bi EU trebalo da dovede Prištinu i da "krenu da rade ono što smo se svi dogovorili".

Dodao je da je to i u interesu Prištine i naglasio da je Priština napravila sebi ogromne probleme, kao i da ona kida veze koje su bile uspostavljenje.

"Nije bilo lako Srbima s Kosova da podrže izlazak na lokalne parlamentarne izbore, ali je sve to bio pokušaj Srba da budu deo tih institucija i da zajedno reše svoje probleme. Oni to isključuju, isterali su Srbe iz parlamenta raznim uslovljavanjima, Srbi nisu prisutni na način kako treba da budu u institucijama tamo i zato se prave greške", ukazao je Odalović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво