Dačić: Podržaćemo Vučića ako se kandiduje za predsednika

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da je, iako vladajuća koalicija još nije donela odluku o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore, njegov lični stav, kao i stav koalicije SPS-JS da će podržati Aleksandra Vučića ako se bude kandidovao. Hoćemo da pobedimo, zato podržavamo pobednike, istakao je Dačić.

Potpredsednik Vlade i lider SPS-a Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će lično podržati Aleksandra Vučića ako se bude kandidovao na predstojećim predsedničkim izborima.

"Naš stav je da podržimo Vučića ako bude kandidat. Jedva čekam da se Nikolić, kako piše po novinama, kandiduje bez podrške Vučića, SNS-a i vladajuće koalicije. To su besmislice koje imaju za cilj da se dovede do toga da kandidat bude neko ko ne može da pobedi. U tom slučaju ja ću lično svom snagom podržati Vučića i pobediće u prvom krugu", ističe Dačić.

Upitan da li će za podršku tražiti mesto premijera, kaže da je na toj poziciji već bio i da ne vidi razlog zašto bi to ponovo tražio.

"Ovde se ne odlučuje samo o Nikoliću, već o svima nama. Imao sam mnoge predsednike koji su donosili pogrešne odluke u vezi sa predsedničkim izborima. Mi hoćemo da pobedimo, nećemo da izgubimo, zato podržavamo pobednika", poručuje Dačić.

Povodom izjave Hašima Tačija "da hitno treba da se donese odluka o formiranju oružanih snaga Kosova", šef srpske diplomatije je istakao da to ne može bez glasova poslanika Srpske liste.

"Oni nemaju pravo na formiranje takvih oružanih snaga po Rezoluciji 1244. Takva odluka bila bi nelegalna. Jedine oružane snage koje mogu da postoje na KiM jesu snage Ujedinjenih nacija odnosno Kfor", objašnjava ministar Dačić.

Dodaje da Srbija na to ne gleda blagonaklono.

"To bi bio dodatni faktor nestabilnosti i borićemo se svim političkim sredstvima da do toga ne dođe. Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u skladu sa interesima srpskog naroda na KiM, onda neće podržati formiranje vojske Kosova", kaže Dačić.

Dodaje i da Priština u Briselu pokreće samo teme koje njima odgovaraju. Govoreći o slučaju Haradinaj, ministar kaže da je Ramuš Haradinaj ratni zločinac.

"Može da upotrebljava razne reči da se odbrani, da sebe predstavi kao političku žrtvu, ali činjenica je da je on ratni zločinac i ništa ga ne može osloboditi te krivice. Sud nije rekao da će 2. marta doneti odluku, već je zakazao ročište i tražio nova dokumenta od srpskih vlasti", objašnjava Dačić. 

Kaže i da je ovde reč o pokušaju da se političkim sredstvima oslobode ratni zločinci. 

"Ne mogu da verujem, ali izgleda da ćemo svi u to početi da verujemo – da EU time želi da legalizuje da su ratni zločini protiv srpskog naroda dozvoljeni i nekažnjivi. Ovde nije reč o zločinima za koje je već suđeno pred Haškim tribunalom, već je reč o zločinima koji su počinjeni posle dolaska Unmika i Kfora na KiM. Očekujem da sud odluči po pravu, a ne po političkim nalozima", napominje Dačić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара