Reagovanja u Prištini na odluku suda u Francuskoj

U Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja izjavili su da su iznenađeni prolongiranjem donošenja odluke francuskog pravosuđa na zahtev Srbije da njihov lider bude izručen srpskom pravosuđu.

Potpredsednik ABK Ardian Đini izjavio je prištinskim elektronskim medijima da odluka suda o Ramušu Haradinaju "nije fer i da je van logike".

Đini je u prvom reagovanju rekao da su njihova očekivanja bila da Haradinaj bude oslobođen, jer kako tvrdi, nema osnova za njegovo dalje zadržavanje.

Đini je ukazao da će odluka uslediti dva meseca od zadržavanja Haradinaja i da su u ABK mnogo iznenađeni današnjom odlukom.

U Savetu za zaštitu pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova kažu da je nepravda to što je Haradinaj zadržan u Francuskoj, i da su ubeđeni da će Haradinaj prebroditi još jednu prepreku.

Isto očekivanje izrazio je i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, koji je u reagovanju preko društvenih mreža izrazio solidarnost sa Ramušem Haradinajem.

Veselji je najavio da će se kosovske institucije angažovati na oslobađanju Haradinaja.

Haradinajevi poslanici u kosovskom parlamentu su napustili sednicu skupštine protestujući zbog odlaganja odluke francuskog suda.

Ostali su, umesto o Haradinaju, raspravljali o stanju na severu Kosova.  

Premijer Isa Mustafa tvrdi da u tom i u drugim delovima Kosova, "i dalje funkcionišu srpske paralelne strukture", preko kojih, kako kaže, Srbija pokušava da ima kontrolu nad Kosovom. Mustafa je poslanicima poručio da dijalog sa Beogradom nema alternativu i "da se vodi u interesu Kosova".

Mustafa je istovremeno pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate aktivnostima u kosovskim institucijama.

Poslanici opozicione "Inicijative za Kosovo" zatražili su međutim zabranu političkog delovanja Srpske liste na Kosovu, jer, kako kažu predstavlja interese Srbije i da je kao takva štetna za Kosovo.

Skupštinska rasprava o poslednjim zbivanjima na severu Kosova biće nastavljena sledeće nedelje a pokret Samoopredeljenje spremio je nacrt rezolucije kojom se traži da kosovska vlada utvrdi kalendar vraćanja Albanaca na sever Kosova, zatim poništavanje sporazuma iz Brisela potpisanim sa premijerom Srbije u avgustu 2015. godine i da umesto dijaloga u Briselu, skupština spusti nivo i "počne dijalog sa Srbima koji žive na Kosovu kako bi ih integrisali u institucije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво