Saša Janković podneo ostavku

Zaštitnik građana Saša Janković, koji je ranije najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima, podneo je danas u Skupštini Srbije ostavku na tu funkciju.

"Na osnovu Zakona o zaštitniku građana, podnosim ostavku na funkciju zaštitnika građana", napisao je Janković u ostavci koju je dostavio parlamentu.

Dodao je i da će tu funkciju, do izbora novog ombudsmana, obavljati njegov zamenik Miloš Janković, koga je i prethodno odredio da ga zamenjuje u slučaju odsustva ili sprečenosti da obavlja tu funkciju.

Odlučan sam da se kandidujem za predsednika Srbije kako bih kao predsednik bio "zaštitnik Srbije i svih nas", rekao je Janković u izjavi novinarima.

Naveo je da će se kandidovati za predsednika kako bi funkcija predsednika Republike bila garant da će sve druge institucije i Srbija služiti građanima i biti u službi građana.

Upitan da li Vuk Jeremić može da računa na njegovu podršku ukoliko uđe u drugi krug, Janković je odgovorio da se svako kandiduje da bi pobedio i da će o tome pričati kada dođe za to vreme.

"Sasvim sam siguran da Vuk Jeremić predstavlja opozicioni blok, ali da smo toliko slični da već u ovom momentu treba da podržavamo jedan drugog, ja bih se odmah odrekao kandidature i podržao ga, ali mislim da sam radom i onim što sam učinio pokazao da sam bolji kandidat", rekao je Janković.

Dodao je da je njegovu kandidaturu, osim DS-a, do sada podržalo osam političkih pokreta, stranaka, a upitan šta bi prvo radio kao predsednik Srbije, Janković je rekao da će tu instituciju vratiti građanima.

Naveo je i da ne očekuje fer kampanju i pozvao sve državne institucije i učesnike kampanje da vrate dostojanstvo i politički sistem građanima, da bi oni slobodno birali i bili birani.

Upitan da li može da zamisli sebe kao predsednika, a Vučića kao premijera, Janković je rekao da takva vladavina "mora da se zamisli" i da Ustav i zakoni regulišu rad države, tako da institucije sarađuju.

Na pitanje da li je u njegovom stanu iz njegovog pištolja 1993. godine ubijen student Predrag Gojković, Janković je odgovorio – ne.

Upitan da li ima poruku za premijera Vučića ukoliko se on odluči da se kandiduje za predsednika Srbije, Janković je rekao da ima poruku za građane, a ona je da izađu i bore se za državu, koja im je "trenutno oteta".

Saša Janković je na funkciju zaštitnika građana prvi put izabran u junu 2007. godine većinom od 143 glasa, a poslanici Skupštine Srbije su ga ponovo izabrali na mesto ombudsmana 4. avgusta 2012. godine u drugom petogodišnjem mandatu.

Janković, kome bi mandat istekao 4. avgusta ove godine, po zakonu ne bi mogao ponovo da bude izabran za zaštitnika građana.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи