Ladurner: Ako se EU raspadne, to će se desiti tamo gde je najkrhkija – na Balkanu

Nemački autor Ulrih Ladurner je u najnovijoj kolumni za ugledni nedeljnik "Cajt" upozorio Evropsku uniju da Balkan ne sme prepustiti Rusiji, SAD i Turskoj.

Ladurner je tokom svoje karijere izveštavao s mnogih kriznih područja, sa BiH, Kosova, Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Libije.

"Ako se raspadne Evropa, odnosno EU, onda će se to dogoditi tamo gde je ona najkrhkija – na Balkanu, tamo gde na nju spolja deluju moćne sile", piše u svojoj kolumni, prenosi Indeks.

Za Dojče vele je objasnio zašto smatra da bi upravo na Balkanu mogao započeti "početak kraja" Evropske unije.

"Namerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, hteo sam usmeriti pažnju javnosti prema Balkanu – zato što imam osećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU, ali moja argumentacija je jasna: to je deo Evrope i mora ostati deo Evrope. I to treba jasno signalizirati", kaže Ladurner.

Činjenica je, kaže, da u ovom trenutku nema izgleda da će zemlje regiona u dogledno vreme postati članice EU.

"Unija je sama u toliko dubokoj krizi da nije u stanju da primi nove članice. Za to jednostavno nema potrebne većine. Ako to nije moguće, a čini mi se da u idućih 10-15 godina članstvo neće biti moguće – mnogo drugih stvari je moguće. Balkan treba vratiti na dnevni red, reći da je to prioritet, jasno signalizirati da se neće tolerisati dalji proces dezintegracije, mislim pritom i na Republiku Srpsku. Može se investirati, intenzivno sarađivati", dodaje u razgovoru za Dojče vele.

"Na Balkanu se sudaraju interesi velikih sila"

Na pitanje smatra li da je stvarno moguće izbijanje novog rata na Balkanu, odgovara:

"Ne. Ne verujem da bi mogao izbiti rat kao u devedesetim godinama. Ne mogu to da zamislim. Ali vidimo da se pojačava konfliktni potencijal. Voz u pravcu Kosova, manjkave ekonomske perspektive, masovna migracija mladih, pretpostavke da će se Balkan opet pretvoriti u konfliktni region su dakle prisutne. Ne želim da upoređujem Balkan sa Sirijom, ali i na Balkanu se sudaraju interesi velikih sila. EU je aktivna u regionu, vidimo da su i Rusi aktivni, tu je i Turska...".

Komentarisao je i kako bi se izbor Donalda Trampa mogao odraziti na stanje u regiji.

"To tek treba videti, on je dosta neuračunljiv. Ono što je važno jeste reći da je Balkan odgovornost EU. Balkan nije još kompletno deo EU, ali je deo Evrope. EU mora da odlučnije deluje kako bi region napredovao, a ljudi imali perspektivu. To nije zadatak ni Amerike ni Rusije već naš zadatak, nas Evropljana", zaključuje Ladurner.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво