Skoro polovina građana Srbije podržava članstvo u EU

Učlanjenje Srbije u Evropsku uniju podržava 47 odsto građana Srbije, dok je 29 odsto protiv, pokazalo je istraživanje koje je krajem decembra sprovela Kancelarija za evropske integracije.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU", 15 odsto ne bi glasalo uopšte, dok devet odsto ne zna šta bi odgovorilo na to pitanje.

Istraživanje javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije", u kojem je učestvovalo 1.054 ispitanika starijih od 18 godina, pokazalo je da je podrška građana reformama, kao i prethodnih godina, veoma visoka.

Od ukupnog broja ispitanika njih 64 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije.

Kao najznačajnije reforme koje najviše utiču na svakodnevni život građani vide reformu zdravstvenog sistema (16 odsto), reformu pravosuđa (14 odsto), borbu protiv korupcije (16 odsto), reformu obrazovnog sistema (10 odsto) i reformu poljoprivrede (10 odsto).

Sledeća po važnosti je reforma zaštite potrošača (osam odsto), slede reforma zaštite životne sredine (šest odsto) i bolja zaštita ljudskih prava (šest odsto).

Najveći procenat građana, njih 58 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.

Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 35 odsto njih bila dobra stvar, 31 odsto građana smatra da je to loše, a 34 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar.

Za najveći broj građana, njih 17 odsto, članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (16 odsto), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (15 odsto), kao i mogućnost da se uredi stanje u našoj državi (11 odsto).

Nedovoljna informisanost građana, kada govorimo o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. do danas, posebno se ogleda u tome što 25 odsto ispitanika veruje da je Rusija najveći donator našoj zemlji u poslednjih 16 godina, što nije u skladu sa činjenicama.

Zvanični podaci govore da, u periodu od 2000. do 2015. godine, Evropska unija i njene države članice, sa oko 2,7 milijardi evra doniranih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su znatno doprineli razvoju Srbije.

Sa ovim podatkom je upoznat 21 procenat ispitanika. Isti procenat se izjasnio za Kinu, dok je na četvrtom mestu Japan sa 11 procenata.

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako bi se sagledala procena građana, koji su njihovi interesi u procesu pristupanja Evropskoj uniji i kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju porodicu.

Anketa je rađena prema standardu "Evrobarometra".

broj komentara 30 pošalji komentar
(utorak, 07. feb 2017, 11:41) - anonymous [neregistrovani]

Kome nije poznata izreka...

...daj levi zmigavac ali skreni desno..., to se zaista zove politika.

(utorak, 07. feb 2017, 07:22) - Biljana [neregistrovani]

Svidelo se to nama ili ne...

Bilo kako bilo, Eu je i dalje najbolje rešenje za Srbiju. Vidite li vi da smo okruženi debelim slojem Eu? I ne samo to nego i u Nato treba da uđemo. Jedini način da produžimo vek Srbiji.

(utorak, 07. feb 2017, 07:21) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

Mislim da bi umesto ovog sugestivnog i neistinitog naslova trebalo da pise "Nikad veci pad procenta onih koji su za EU". Ovoga outa zavaravanje nije ptoslo.

(ponedeljak, 06. feb 2017, 21:04) - rade popov [neregistrovani]

Referendum

I ako bude doslo do toga, neophodno je doneti komisiju iz Rusije ili drugih zemalja, posto je veoma vazno ko te glasove prebrojava, na cijoj su strani oni sto glasove broje.
Drugo Francuska najverovatnije ce imati referendum, a to 100% znaci izlazak iz EU, a posle toga sledi Spanija, Potugalija i jos...

(ponedeljak, 06. feb 2017, 18:52) - Neša [neregistrovani]

polovina

Da li ta "skoro polovina" građana (1040 od 5.988.000) zna kako su prošle npr Hrvatska i Slovenija u EU?
Da li je tih 1040 građana proćitalo ikada novine iz Hrvatske i Slovenije da li im je u EU bolje nego pre? Čude me analize na osnovu promila građana a da to bude relevantno? Izgleda da se opet neko igra sa "pameću i pamćenjem" Srpskog naroda.

(ponedeljak, 06. feb 2017, 18:46) - Miloš [neregistrovani]

referendum

Nemojte praviti zaključke na osnovu 1040 ispitanika. Neka se napravi referendum, pa neka se onda vidi. Ne mogu da shvatim premijera da neće referendum na kojem bi on lično dobio "vetar u krila" i time bi mogao da zapuši mnoga usta. Zar je RS pametniji od nas, gde se narod pita??? Zar državljani Republike srbije ne zaslužuju da ih se pita o tako bitnim stvarima? Očigledno da ne.

(ponedeljak, 06. feb 2017, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Negativan odgovor

Nikada mi neće biti jasno ko odgovara na ove ankete. Nikada me niko nije pitao za to, a odgovor bi bio negativan. Moj i mnogih koje poznajem.

(ponedeljak, 06. feb 2017, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

Referendum

Nece dati referendum no imamo izbore.Nemojte sutra da nam djavo bude kriv.Razmisljajte o tome.

(ponedeljak, 06. feb 2017, 16:07) - Marko Rankovic [neregistrovani]

Anketa

Hahahahahahahaha. Ko je radio anketu, sta reci kad ni oni nisu mogli da navuku preko 50% podrske evrointegracijama!!!

(ponedeljak, 06. feb 2017, 15:56) - rusofil [neregistrovani]

zasto neko negde treba da ide

Neko se ovde u prethodnim komentarima zapitao zasto mi rusofili ne bi otisli u Rusiju. A zasto mi da idemo u Rusiju a oni tj. natofili i eurofili da ostaju u Srbiji? Po cemu to oni imaju vise prava na Srbiju od nas? I na kraju, ako oni toliko vole NATO i EU sto onda oni ne odu u zemlje-clanice tih saveza? Sto bi samo mi rusofili morali da idemo negde ako svi izbori do sada pokazuju da smo vecina u Srbiji?