Vučić o podeli Kosova: Ustav Srbije jasan o integritetu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom predloga američkog republikanskog kongresmena Dejne Rorabahera o razmeni teritorija na jugu Srbije za sever Kosova i Metohije, da je to samo pokušaj traženja drugih rešenja, ali da Srbija ima svoj Ustav koji jasno govori o integritetu.

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da misli da je Rorabaher blizak albanskom lobiju.

"Mislim da su to pokušaji za traženje drugih rešenja, što ne bih komentarisao. Mi imamo naš Ustav koji jasno govori o integritetu", poručio je Vučić u Privrednoj komori, gde se održava skup o dualnom obrazovanju.

Mediji su preneli da je republikanski kongresmen Dejna Rorabaher, predsedavajući odbora za spoljnu politiku u Evropi, uputio pismo predsedniku Srbije u kome predlaže razmenu teritorija na jugu Srbije za sever Kosova i Metohije kao rešenje za smirivanje tenzija u tom delu Balkana.

Međutim, kako prenose Novosti, u Predsedništvu kažu da su za to pismo čuli samo iz medija.

Dogovor o zidu isti kao 8. decembra

Inače, premijer je u Privrednoj komori govorio i o zidu u Kosovskoj Mitrovici, ističući da je 8. decembra postignut isti dogovor o zidu kao ovaj koji je sada primenjen.

Vučić je rekao da sutra počinje izgradnja kompleksa sa svim detaljima koji su potrebni Srbima u Severnoj Mitrovici, a u skladu sa dogovorom, te istakao da su Srbi dobili šta su želeli i da je sačuvan mir.

Međutim, naglasio je da je taj dogovor postignut još 8. decembra i da je isto to dogovoreno i u Briselu, dodajući da "ne zna šta su želeli u narednim danima".

"Ne mogu to da razumem i još se pitam o čemu se radi i da li je neko hteo drugo nešto da uradi", rekao je Vučić.

Poručio je pojedincima koji govore da su Srbi popustljivi da bi voleo da svoje junaštvo pokažu na delu, umesto što ne znaju ime nijednog sela na Kosovu.

"Sačuvali smo mir, a Srbi imaju sve što su želeli, zaštitu u Ulici kralja Petra. Ali me buni i čudi što nisam dobio odgovore, zašto to one večeri u Briselu nije završeno kad je potpunosti sve isto", rekao je Vučić.

Dodao je da su Albanci želeli da isključe Beograd.

"Jeste li zato podmićivali srpske poslanike i hteli da ih odvojite od Beograda. Ne preporučujem tu rabotu, jer nećete moći da pobedite u tome", rekao je Vučić.

Dodao je da još nije čuo ko je odgovoran za kršenje dogovorenih pravila u Briselu, ističući da Srbija svakako nije kriva, te dodao da još čeka da mu neko u EU kaže da je bilo šta slagao kad je govorio o dešavanjima posle sastanka u Briselu.

Ponavlja i da od Albanaca ne očekuje ništa drugo osim da dočekaju sledeću priliku, te da je za Srbiju važno da se sačuvaju mir i stabilnost.

"Oni hoće da naprave Zajednicu srpskih opština kao nevladinu organizaciju koja će puštati gramofonske ploče. Zato su hteli da izbace Beograd i da izvrgnu ruglu sve što je postignuto pre četiri godine", naveo je Vučić.

"Izvršićemo pritisak da se završe radovi na Koridoru 10"

Vučić je na konferenciji za novinare upitan šta je problem sa firmama koje rade na Koridoru 10, pošto se posle problema sa grčkom kompanijom pojavio i problem sa bugarskom firmom na tunelu Predejana. Reč je o grčkoj firmi "Aktor" na istočnom kraku Koridora 10 i bugarskoj "Consortium Alliance X", koja gradi tunel Predejane.

Radnici koji rade za tu firmu protestuju jer nisu poštovani njihovi ugovori, a premijer je ukazao da se radi o firmi koja je pobedila na tenderu koji je održan mnogo pre formiranja ove vlade.

"Problem je kako ćemo odlučivati šta će bugarska kompanija koja treba da plati nešto ili neće. Naše je da guramo i pritiskamo, da gledamo da se dobije što je moguće više i da se brže završe stvari. Naravno da gledate da zaštitite svoje radnike, a to ćemo raditi", istakao je Vučić.

Naveo je da će, ako se raskine ugovor, bugarska firma tužiti našu državu, koja će morati da vrati više para nego što su vredeli radovi. Takođe, dodao je, ako ne raskinemo ugovor suočićemo se sa problemima, ali nekako će se ići napred i biće sve završeno.

Vučić je dodao da je problem i sa našim projektantima, tenderskim procedurama i načinom na koji se to radilo, "jer su svi očekivali da od svake deonice dobiju nešto keša ili plate neke zaostale obaveze".

Ima još mnogo problema i nigde ne ide ništa glatko, naveo je Vučić.

"Ne možete da radite velike poslove da stvari idu jednostavno. Zašto u Srbiji 50 godina ništa od auto-puteva nije završavano? Zato što upravo ništa ne ide glatko", rekao je i dodao da će država vršiti pritisak da se stvari završavaju u korist građana.

Problema ima na dnevnom nivou, naveo je, dodajući da ne bi da priča o prugama, ledolomcima, o tenkovima koji su dati u staro gvožđe...

"Ništa nema novo, niti je nešto posebno drugačije osim što je neko sada umislio da se tu ne znam šta dogodilo zbog izveštaja Zorane Mihajlović", objasnio je Vučić i dodao da ne želi dalje da komentariše.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи