Manje plate za upravne odbore

Vlada Srbije usvojila preporuku da se nadoknade članovima upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i agencija ograniče na nivo prosečne zarade. Postavljen novi direktor "Železnica Srbije". Formiran tim za pregovore o energetskom aranžmanu sa Rusijom. Raspuštena Skupština opštine Kovin.

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o merilima za određivanje najvišeg iznosa naknada za rad predsednika i članova organa upravljanja i nadzora javnih preduzeća, javnih agencija i drugih oblika organizovanja čiji je osnivač Republika. 

Javnim preduzećima se savetuje da u svoje godišnje programe poslovanja, kao merilo za određivanje naknada za rad članova u upravnim i nadzornim odborima, uvrste da neto naknada ne može biti viša od iznosa jednostruke neto prosečne zarade koja je u septembru iznosila 32.969 dinara.

Naknada za rad predsednika upravnih, odnosno nadzornih odbora ne može biti viša od prosečne neto zarade uvećane za 50 odsto, odnosno 49.453 dinara.

Zamenik predsednika upravnog odbora javnih preduzeća može primati 20 odsto više od prosečnog dohotka, odnosno 39.562 dinara, odlučeno je na sednici Vlade.

"Odluka Vlade o naknadama za članstvo u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i agencija je u formi preporuke", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković na konferenciji za novinare i naglasio da Vlada odobrava finansijske planove tih preduzeća i da će imati uvid da li se preporuka poštuje.

"Vlada će sankcionisti one koji budu na drugačiji način obračunavali te naknade", najavio je ministar i naglasio da takva odluka "nije politički marketing već da se Vlada rukovodila time da naknade za člansto u upravnim i nadzornim odborima državnih preduzeća i agencija treba da se svedu na razumnu meru".

Marković je potvrdio da je predlog njegovog ministarstva o smanjenju tih naknada bio dostavljen i prethodnoj vladi, ali da nije postojala volja da se on usvoji.

Prema podacima Administrativnog odbora Skupštine Srbije, u prošloj godini je za svega nekoliko sastanaka u jednom mesecu predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja, dobijao 466.936 dinara, njegov zamenik 428.000 dinara, a članovi po 166.000 dinara.

Tim za pregovore o energetskom aranžmanu 

Vlada Srbije formirala je i tim za pregovore o realizaciji energetskog aranžmana sa Rusijom.

Ministar Marković precizirao je da je vladin tim sastavljen od eksperata i dodao da ga predvodi državni sekretar u Ministartsvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Energetski sporazum Rusije i Srbije, koji predviđa izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju, podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizaciju Naftne industrije Srbije, potpisan je 25. januara u Moskvi.

Doneta je odluka o raspuštnju Skupštine opštine Kovin i obrazovanju Privremenog organa uprave u toj opštini.

Marković je objasnio da je SO Kovin raspuštena, jer u zakonskom roku nisu usvojili Statut opštine. 

Vlada je usvojila i Zaključke koji se odnose na informaciju o završetku procesa privatizacije preduzeća sa društvenim kapitalom, kao i informaciju o polaznim osnovama za pregovore o kreditu Evropske investicione banke u iznosu od 50 miliona evra za realizaciju projekata NIP-a u 2009. godini.

Usvojen je i Predlog zakona o stočarstvu, kao i Informacija o uspostavljanju jednošalterskog sistema za privredne subjekte.

Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, rada i socijalne politike, finansija i zdravlja zadužena su da u roku od 60 dana pripreme zakonsku regulativu za uspostavljanje jednošalterskog sistema za privredne subjekte.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи