Milić: Zapadni Balkan nije prioritet velikih sila

Zapadni Balkan nije prioritet onih koji donose odluke u svetu, izjavila je danas direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić posle razgovara sa predstavnicima delegacije Atlanskog saveta SAD i dodala da niko ne predviđa ogromne oružane sukobe u regionu među državama, ali da postoji potencijal za tenzije.

Milićeva je novinarima posle sastanka sa delegacijom koju predvodi Dejmon Vilson novinarima prenela da nije bilo reči samo o odnosima Srbije i NATO već i o jačanju veza između Evrope i SAD, tenzijama u regionu i odnosu prema civilnom društvu.

Milićeva je novinarima objasnila da se Vilson u Beogradu sastao sa predstavnicima organizacija civilnog društva, medija i akademske zajednice, navodeći da je sa njima razgovarao i o izazovima liberalnih demokratija u svetlu, kako je rekla, relativno neuobičajenih rezultata izbora u SAD.

"Bilo je reči i o tome da, nažalost ili na sreću, Zapadni Balkan sigurno nije tema onih koji donose odluke, nije viđen kao prioritet i da se to na jedan način zloupotrebljava.

Niko ne predviđa ogromne oružane sukobe u regionu među državama, ali postoji potencijal za tenzije, za izazivanje sukoba koji mogu da eskaliraju nekontrolisano", rekla je Milić.

Milićeva je ukazala delegaciji Atlanskog saveta da postoji serija događaja u regionu koji moraju da se posmatraju zajedno, od toga da je, kako kaže, prekinut lanac komandovanja u jedinoj funkcionalnoj instituciji u BiH tokom 9. januara (obeležavanje Dana RS), do provokacija vozom i pitanjima ko ima pravo da dođe na sever Kosova.

"Ono što CEAS najviše brine je retorika prema organizacijama civilnog društva koja vrlo liči na ono što smo slušali od proruskih struktura u Ukrajini pre par godina kada su naše kolege izašle na Evromajdan, a posle postali žrtve snajperske pucnjave", navela je Milić.

Postavlja se pitanje, kaže Milićeva, da li je odnos prema civilnom društvu zvanična politika vlade ili te stvari u Srbiji ne mogu da se kontrolišu.

Kaže da je bilo reči o migrantskoj situaciji i o stanju u regionu po pitanju organizovanog kriminala, islamske radikalizacije...

"Otvorena su i stara pitanja, koliko je politizacija etniciteta jedan veliki otežavajući momenat za bilo kakvu suštinsku demokratizaciju, jer se svi vraćamo na to da ste prinuđeni da budete politički Makedonac, politički Srbin, politički Albanac", istakla je ona.

Milićeva je zaključila da bi bilo teško nositi se sa svim izazovima sa kojima se suočava EU i SAD čak i da je situacija bolja u regionu, navodeći da se sve više priča, ne samo u ruskom već i o uticaju Kine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво