Dijalog u Briselu – drugi put za sedam dana

Na najvišem nivou, delegacije Beograda i Prištine će se danas sresti u Briselu. Na poziv Federike Mogerini, ponovo za istim stolom predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, i kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Isa Mustafa.

Očekuje se da će se dijalog u Briselu odvijati po sličnom scenariju kao prošle nedelje.

Delegacije iz Beograda i Prištine će se najpre zasebno sastati sa predstavnicima EU. Potom bi trebalo da usledi zajednički, trojni sastanak.

Današnji susret bi mogao da traje malo duže nego prethodni, jer se prošli put glavna poruka odnosila na spuštanje tenzija i načelnu podršku, dok se sada očekuje da će na stolu biti čitava lista konkretnih pitanja: od formiranja Zajednice srpskih opština, do pravosuđa, slobode kretanja, mosta u Mitrovici i drugih pitanja o kojima se već razgovaralo.

Uoči dijaloga, u EU kažu da očekuju da će se strane držati dogovora od prošlog puta, da očekuju pojačani angažman na rešavanju otvorenih pitanja i uzdržanost od negativnih izjava u odnosu na ponašanje drugih strana u dijalogu.

Predsednik i premijer Srbije obećavaju da će Beograd pokazati dobru volju. Isto se, kaže premijer, očekuje i od Prištine.

"Nadam se da ćemo moći da razgovaramo trezveno, nadam se da ćemo moći da razgovaramo tako da sačuvamo mir, nadam se da ćemo svi dobro da razumemo da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni uslov za napredak ekonomija i bolji životni standard, a da li ćemo uspeti – ne zavisi samo od nas", rekao je Vučić u utorak.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da očekuje dalje smanjenje tenzija između Beograda i Prištine i da nastavak dijaloga rezultira pomirenjem i saradnjom.

"Očekujem smanjenje tenzija. Očekujem nastavak dijaloga i nastavak posvećenosti normalizaciji odnosa, pomirenju i saradnji, kao i dobre susedske odnose", naveo je Tači za servis Radija Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво