Glavni odbor DS-a potvrdio: Demokrate uz Jankovića

Glavni odbor Demokratske stranke potvrdio je odluku predsedništva o jednoglasnoj podršci Saši Jankoviću za predsednika Srbije.

Predsednik DS-a Dragan Šutanovac je na sednici GO rekao da je to na neki način istorijska odluka i povratak korenima na kojima je Demokratska stranka i nastala.

Prema njegovim rečima, DS je danas podržao čoveka koji promoviše vrednosti za koje se i ta stranka zalaže. 

Šutanovac je ranije danas na sednici naveo da je DS čekao da i druge stranke proevropske orijentacije podrže kandidaturu Saše Jankovića, "ali da se nažalost to nije desilo".

"Mi idemo na pobedu", rekao je Šutanovac i naveo da najveće šanse za pobedu na predsedničkim izborima ima onaj koga podrži DS.

Kako je naveo, Janković je punih 10 godina svoj posao kao zaštitnik građana radio u skladu sa Ustavom i zakonima, nije ustuknuo pred onima koji su sila u državi i pokazao je da ima "dovoljno hrabrosti da se suprotstavi bahatoj vlasti" koja, kako kaže, pokušava da uruši institucije.

Šutanovac je članovima GO rekao da su se u poslednjih mesec dana u Srbiji desile negativne stvari koje su povećale tenzije, navodeći slučaj voza koji se nedavno iz Beograda uputio ka Kosovskoj Mitrovici, fotografije ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa pripadnikom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem, računi za struju.

Posle uvodnog obraćanja Šutanovca, sednica GO DS-a zatvorena je za javnost.

Novaković protiv podrške Jankoviću, ali uz stranku

Odluci o podršci Jankoviću usprotivio se član GO iz Novog Sada Borislav Novaković, koji je novinarima rekao da je Saša Janković ozbiljan, temeljan, kompetentan i dobar kandidat koga će podržati izrazito proevropsko i građansko biračko telo, te da zato nema šanse da uđe u drugi krug predsedničkih izbora.

Ako Janković, kako je procenio, kojim slučajem i uđe u drugi krug, što ne pokazuje nijedno istraživanje, nema kapacitet da osvoji mnogo više glasova u odnosu na prvi krug.

Prema njegovim rečima, nasuprot tome, Vuk Jeremić ima realnu šansu da uđe u drugi krug, "a ako uđe u drugi krug, svojim političkim profilom ima kapacitet da privuče mnoge glasove i da ugrozi, a možda i pobedi, kandidata SNS-a".

Kako je naveo, nije mu poznato koliko ljudi u DS-u misle kao i on, ali veruje da mnogi članovi i simpatizeri misle isto ili slično.

Odluka Predsedništva o podršci Jankoviću, kaže, postaće obavezujuća za sve od trenutka kada GO DS donese takvu odluku.

"Naravno, biće obavezujuća i za mene", rekao je Novaković, koji kaže da je član DS-a 26 godina i da će ukoliko ostane u manjini poštovati stav većine u stranci.

Upitan iza koje politike će stati DS i kakva je politička platforma Saše Jankovića, Novaković je naveo da mu to u ovom trenutku nije poznato, te da se Janković još nije zvanično kandidovao i izašao sa izbornim programom.

"Pretpostavljam da će to učiniti danas pred članovima GO DS", dodaje Novaković.

U DS-u je, međutim, Tanjugu rečeno da uopšte nije predviđeno da Janković dođe na sednicu GO DS.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво