Nikolić: Očekujemo promenu stava Portugalije o članstvu Kosova u Unesku

Nema razloga da prištinska administracija dobije srpsku baštinu na upravljanje, poručuje predsednik Nikolić iz Portugalije, i ističe da se nada da će Lisabon promeniti stav kada je u pitanju članstvo Kosova u Unesku.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se nada da će Portugalija promeniti stav u pogledu članstva privremenih institucija Prištine u Unesku, jer nema razloga da prištinska administracija dobije srpsku baštinu na upravljanje.

"Nadamo se, i o tome sam razgovarao sa portugalskim ministrom kulture, da možemo da očekujemo promenu njihovog stava u pogledu članstva privremenih institucija Prištine u Unesku, pošto ni on ni ja ne vidimo razloga zašto bi srpsku baštinu dobila na upravljanje, čuvanje, ili već za šta prištinska administracija", rekao je Nikolić novinarima u Portugaliji.

Naveo je da je Portugalija priznala nezavisnost KiM, a priznale su je i mnoge druge prijateljske zemlje, sa kojima Srbija i dalje sarađuje.

"Predsednici vlada su se pre ovoga sreli u Davosu i dogovorili smo ubrzanu razmenu poseta, dolazak privrednika iz Portugalije, našu prezentaciju mogućnosti onoga što im nudimo, tržišta koje nudimo, povoljnosti koje im vlada daje za investiranje. Ja mislim da će sada to sve ići mnogo brže. Prijateljstvo koje oni osećaju prema nama je toliko da je Srpska pravoslavna crkva u čast posete dobila na korišćenje njihovu crkvu, koja je pod zaštitom Uneska", rekao je Nikolić.

Kaže i da, iako su portugalske "levica" i "desnica" podeljene, one imaju ista osećanja prema Srbiji.

"To je Srbija zaslužila, jer se nikada nije ogrešila o Portugaliju", rekao je Nikolić.

"Priznanja Kosova neće biti" 

Govoreći o jučerašnjem sastanku u Briselu sa delegacijom Prištine, Nikolić je rekao da je Beograd naveo da priznanja nezavisnosti Kosova neće biti.

"To je bio razgovor u kojem je njima sve otvoreno rečeno, u kojem je Srbija jasno i pred Mogerinijevom rekla da nezavisnosti Kosova neće biti, pa makar i da je to uslov za ulazak u EU – jer to je bio Tačijev glavni oslonac diskusije: 'Evo, tu je EU, nećete nikada ući ako ne priznate nezavisnost KiM'. To Mogerinijeva nije potvrdila", rekao je Nikolić.

Ističe da je mnogo toga rečeno i o zidu u Mitrovici, o neispunjavanju dogovorenog, ali i o budućnosti koju je Priština namenila građanima time što je dovela specijalne jedinice tamo gde ne smeju da budu.

"Postavio sam pitanje šta bi bilo da smo mi doveli deo jedinica koje mi imamo, da započeno rat, da li im je to bila želja. Pitao sam čime bi zaustavili voz, kakvo je naređenje imao komandant. Rekli su da nije imao naređenje, da bi doneo odluku na terenu", rekao je Nikolić novinarima.

Podsetivši na to da je Beograd 2012. godine otpočeo razgovore sa predstavnicima Albanaca u Prištini i da je dogovorima u Briselu mnoge ingerencije države preneo privremenoj administraciji u Prištini kao izvorne ingerencije, Nikolić je ocenio da "smo tu došli do kraja".

"Priština, izuzev nezavisnosti, koju od Srbije nikada neće dobiti, nema više šta da traži u razgovorima sa Beogradom, pošto ne postoji tema koju nismo rešili pozitivno za Prištinu – ali postoje teme koje Priština nije pozitivno rešila za Srbe koji žive na KiM, a koje je dogovorila u Briselu. Mi sada na tome insistiramo", rekao je Nikolić novinarima u Lisabonu.

Ponovio je da je pojava specijalnih snaga prištinske administracije na severu KiM, gde, kako je naveo, "po sporazumu ne smeju da se nađu bez saglasnosti NATO-a i lokalne zajednice", bila znak da su Albanci spremni da ratuju, ali je Srbija učinila još jedan napor da ni do kakvog sukoba ne dođe.

"Mi smo o tome juče detaljno razgovarali u Briselu. Stavovi su nepomirljivi. Albanci neće odustati od nezavisnosti, Srbija tu nezavisnost nikada neće priznati. Ako to znači da više ne možemo ni o čemu da se dogovaramo, onda je to loše, jer mislim da mi treba da se dogovaramo i da neprekidno držimo taj dijalog otvorenim, bez obzira na to što su stavovi direktno suprotstavljeni. Međutim, poslednji potezi Albanaca su i Evropskoj uniji, koja je medijator u tim našim dogovorima, pokazali da je iskrenost isključivo na strani Beograda", rekao je Nikolić.

Dodao je da Srbija neguje "najbolje moguće prijateljske odnose" sa državama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je izrazio uverenje da mnoge države koje su priznale Kosovo to ne bi učinile da je do proglašenja nezavisnosti došlo danas.

Nikolić: Nudimo najbolje uslove za investiranje

Predsednik Nikolić je izjavio da će Srbija obezbediti privrednicima iz Portugalije najbolje uslove za investiranje.

"Očekujem da privrednici iz Portugalije oslušnu malo signale iz Beograda." Nikolić je podsetio na to da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio svim privrednicima u svetu da će im Srbija dati bolje uslove za investiranje od bilo koje ponude na nekom drugom mestu.

Kako kaže, imamo tržišta koja su otvorena za Srbiju, ali mi za njih nemamo robu.

"Naša saradnja sa EU, SAD, Turskom, Rusijom, Kinom, Indijom... sasvim je jasan znak da onaj ko investira u Srbiju investira u svoj profit. Dakle, očekujem da će, posle razgovora koje ću imati u vladi i parlamentu, Portugalija i Srbija na potpuno novim, otvorenim, prijateljskim i ekonomski zasnovanim interesima nastaviti svoju saradnju", naglasio je Nikolić.

Rekao je da je po našem Ustavu i našim zakonima posao predsednika Srbije upravo to – da obnavlja stara prijateljstva, otvara nova i da predstavi državu na način na koji do sada možda nije bila predstavljena.

"Potom se otvaraju vrata na koja ulaze predstavnici vlade, predstavnici privrede... Sve zavisi od toga hoćete li imati prijateljske odnose sa nekom zemljom ili ne", naglasio je Nikolić.

"Očekujemo Trampove poteze"

Nikolić je izjavio da ukoliko politika SAD, sa novim predsednikom Donaldom Trampom, bude prema Srbiji bar malo bolja nego dosad, da će Srbiji biti mnogo bolje, kao i da Srbja očekuje "Trampove poteze".

"Neka bude malo bolje nego što je do sada – Srbiji će biti mnogo bolje", odgovorio je Nikolić u Lisabonu na pitanje novinara šta će predstavljati pobeda Trampa na predsedničkim izborima u SAD u svetskim odnosima, ili u odnosima prema Srbiji.

Nikolić kaže da su se mnogi u Srbiji radovali promeni predsednika i vlasti u SAD, zato što smo mi imali nevolja sa dosadašnjim predsednicima SAD i politikom te zemlje.

"Nadali smo se da će doći neko ko će pogledati realno na Srbiju i na njene probleme, i na svet i njegove probleme. Mi sada očekujemo poteze, nikada unapred nemamo simpatije. Građani svake države biraju sebi predsednika, u SAD su izabrali Trampa. Srbija čeka Trampove korake u spoljnoj politici, a posebno one koji se tiču Srbije", naveo je Nikolić.

Kako kaže, nismo uvek bili zadovoljni politikom SAD prema Srbiji i to smo otvoreno govorili predstavnicima SAD i u Beogradu i u Vašingtonu.

"Očekujem da u SAD ljudi počnu da razmišljaju o tome kako ne treba započinjati sukobe, već kako ih treba zatvarati. Mi smo država koja ima takvu sudbinu da su vrlo često naši prijatelji u nekakvom sukobu širom sveta. Gde god vidite da neke dve države imaju sukob, znajte da su i jedna i druga prijatelji Srbije", rekao je Nikolić.

Istakao je da je tako i sad između SAD i Rusije, ali i između EU i Rusije.

"Naši prijatelji se sad nešto ne slažu, imaju nekakve nesporazume, a mi želimo da oni sarađuju, pošto će onda svima biti bolje, pa i nama, i ne mogu da verujem da EU i Rusija ne mogu da nađu zajednički jezik", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da ceo svet čeka da vidi kakve će odnose imati Rusija i SAD.

"I onaj koji više voli Rusiju i onaj koji više voli SAD želi da oni sarađuju, a ne da se svađaju", naglasio je Nikolić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво