Nikolić i Soza: Susret prekretnica u odnosima dve zemlje

Uz državne počasti i intoniranje himne "Bože pravde" u Lisabonu, Tomislava Nikolića je primio portugalski predsednik Marsel Rebel de Soza. Taj susret treba da bude prekretnica u odnosima dve prijateljske zemlje, saglasili su se Nikolić i De Soza. Nikolić je pozvao portugalske privrednike da ulažu u Srbiji.

Prilikom susreta, Soza i Nikolić su razmenili ordenja – Princa Henrija Moreplovca i Orden Srbije sa lentom, javlja izveštač RTS-a.

"Želimo da ta poseta bude važan diplomatski, finansijski i kulturni korak između dve države i naroda", istakao je Marsel Rebel de Soza.

Nikolić je napomenuo da želi da njegova poseta bude prekretnica i označi novu eru u odnosima Srbije i Portugalije, ističući da dve zemlje mogu da ostvare bolju ekonomsku saradnju.

"Moja velika želja je da, zajedno sa mojim prijateljem Marselom Rebelom de Sozom, učinim da ova poseta bude prekretnica, da označi novu eru u odnosima Srbije i Portugalije. Novu eru, u kojoj ćemo zajedničkim trudom i radom ostvariti bolju budućost za sve naše građane", istakao je Nikolić u obraćanju novinarima nakon sastanka sa portugalskim kolegom.

Dvojica predsednika su se saglasila da su Srbija i Portugalija prijateljske zemlje i da mogu da ostvare bolju ekonomsku saradnju od trenutne.

"Postoji želja, postoje potrebe, postoje mogućnosti. Dakle, nema nikakvog razloga da ne postignemo bolji rezultat, potrebno je samo da zajedno radimo na tome", naveo je Nikolić.

Predsednik je pozvao predstavnike portugalskih kompanija da posete Srbiju i da se uvere u prednosti koje pruža investiranje u srpsku privredu. Istakao je da naša zemlja ima slobodan i povlašćen pristup na brojna značajna svetska tržišta i da nikome nije uvela sankcije.

Naglasio je da je poslednje četiri godine poboljšan poslovni ambijent za strane investitore.

"Nadam se da će primer koji je pružila kompanija "EDP Renewables", koja je među prvima shvatila potencijale poslovanja u Srbiji, poslužiti i drugima pri donošenju odluke da investiraju u privredu moje zemlje", naveo je Nikolić.

Nikolić je zahvalio narodu Portugalije na pomoći koju je njihova zemlja poslala Srbiji tokom katastrofalnih poplava pre tri godine, navodeći da se tada videlo ko su nam prijatelji.

Predsednik je naglasio da izuzetno značajna podrška Portugalije Srbiji u nastojanjima da postane punopravni član Evropske unije, i njena podrška politike da se u regionu Balkana za sva vremena uspostave mir i stabilnost, a da se svi problemi rešavaju dogovorima.

Nikolić je, navodeći da se svet menja i da te promene ne donose uvek bolji i mirniji život, rekao da terorizam, sa kojim se Srbija suočila pred kraj prošlog veka, danas u mnogo opasnijoj formi opterećuje celo čovečanstvo.

Prema njegovim rečima, svet u toj borbi konačno mora da postane jedinstven i Srbija je spremna da pomogne svima, ne obazirući se na to što neke države ranije nisu prepoznale opasnost koja je postala globalna.

Ističući da se stotine hiljada migranata kreću u potrazi za boljim i sigurnijim životom, Nikolić je rekao da Srbija daje svoj humani doprinos kako bi patnje tih ljudi bile umanjene.

"I danas ćemo sa našim prijateljima, predstavnicima državnog vrha Portugalije, tražiti put i najbolji način kako da zajedničkom saradnjom okrenemo naše zemlje ka budućnosti, i kako da držimo korak sa svim promenama u svetu", naveo je Nikolić.

Portugalske novinare je zanimalo da li moguć novi rat na Balkanu.

"Rat nije moguć", naglasio je Nikolić, ali je, kako je ocenio, prisustvo pripadnika ROSU na severu bio znak da Priština hoće da ratuje. Poručio je da je Srbija učinila sve da do sukoba ne dođe.

"Treba držati otvoren dijalog, uprkos nepomirljivosti stavova o nezavisnosti Kosova", zaključio je Nikolić.

Miroljubive napore Srbije podržao je portugalski predsednik, ocenjujući da neki ne žele da shvate političku realnost.

Na početku dvodnevne posete Portugaliji, Nikoliću je priređen svečani doček sa vojnim počastima u manastiru Žeronimo, uz intoniranje himni.

"Velika mi je čast što se nalazim u jednom od najlepših manastira na svetu i što u njegovim ukrasima spoznajem vašu veličanstvenu istoriju", istakao je tom prilikom predsednik Nikolić.

Predsednik Srbije je od De Soze dobio Orden Princa Henrija Moreplovca, za naročite zasluge u unapređenju odnosa Srbije i Portugalije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Nikolić je uručio Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Portugalije, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između dve zemlje.

Dvojica predsednika su razgovarala u četiri oka, a održan je i sastanak dve delegacije.

Dve delegacije su položile i vence na grob nacionalnog portugalskog pesnika Luisa de Kamoisa.

Tokom posete, kojom se obeležava jubilej od 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, Nikolić će se sastati i premijerom Portugala Antonijom Kostom, i sa predsednikom Parlamenta Eduardom Ferom Rodrigesom.

Predviđen je i susret sa gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom, a tom prilikom će biti potpisan dokument kojim se Republici Srbiji predaje na upotrebu Crkva-kapela Svetog Hrista.

Nikoliću će biti uručeni i ključevi grada Lisabona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи