Mustafa: Sastankom u Briselu počinje završna faza dijaloga

Kosovski premijer Isa Mustafa očekuje, kao i predsednik Hašim Tači, da će današnja runda razgovora u Briselu biti "početak konačne faze u dijalogu" i najavio da će Priština zatražiti ukidanje srpskih "političkih poternica" i rasvetljavanje sudbine nestalih.

Mustafa je za Radio Slobodna Evropa izrazio nadu da će kraj ovog procesa rezultovati "normalizacijom odnosa u svim oblastima između Kosova i Srbije".

Ocenio je i da dijalog nema alternativu i da se samo na taj način može ići napred ka evropskom putu, ali je dodao da će se na ovoj rundi dijaloga, kojoj će pored premijera prisustvovati i predsednici Kosova i Srbije, predstaviti jasni stavovi kosovskih institucija.

Rekao je da je u poslednje vreme postojalo "sistematsko delovanje Srbije kako bi se destabilizovalo stanje na Kosovu direktno ili putem paralelnih srpskih struktura".

Prem Mustafinim rečima, Kosovo je posvećeno miru, bezbednosti i dobrosusedskim odnosima, ali je dodao da neće dopustiti "mešanje bilo koga u unutrašnja pitanja Kosova", kao i da je spremno da spreči i izbegne svaku provokaciju koja za cilj ima destabilizaciju situacije.

Dodao je i da današnji sastanak ne određuje format budućnosti dijaloga.

Mustafa smatra da je potrebno da se razjasne teme koje u budućnosti treba da se tretiraju, te da se izgrade mehanizmi sprovođenja postignutih sporazuma i uključenost svih aktera, uključujući i opoziciju.

Tači tvrdi da će tokom današnjeg dijaloga na visokom nivou Prištine i Beograda u Briselu tražiti od Srbije povlačenje svih međunarodnih naloga za hapšenje bivših pripadnika OVK.

Tači je to izjavio u intervjuu za televiziju Dukađini, prenosi sinoć prištinska Gazeta ekspres.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи