Nikolić i Vučić večeras u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine održaće se večeras u Briselu. Sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini sastaće se, pored premijera Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači. Cilj je, ocenjuje se, smanjenje tenzija i vraćanje za pregovarački sto.

Imajući u vidu da su obe strane odlučile da u Brisel pošalju i predsednika i premijera, Brisel očekuje, kako su naveli, što je moguće bolji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, izjavila je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Današnji susret u Briselu i formalno i suštinski biće drugačiji od prethodnih rundi dijaloga na najvišem nivou, kada je agenda o svakom pitanju bila jasno definisana.

Očekuje se da se dve strane susretnu večeras oko 19.00 časova. Moguće je da će prvo doći do bilateralnih susreta predstavnika Beograda i Prištine sa Mogerinijevom, da bi kasnije došlo i do zajedničkog susreta.

Posle nedavnih povišenih tenzija očekuje se, pre svega, da dve strane potvrde posvećenost dijalogu što treba do dovede do spuštanja tenzija na terenu i do jasnije slike kako će biti nastavljeni razgovori.

Ovo neće biti standardan susret ni zbog zbog formata. U Briselu kažu da sastav delegacija određuju Beorgad i Priština, ali da je dobro što će biti i predsednici kao znak političke volje da se nastavi dijalog.

Očekuje se da će se razgovarati i o primeni postignutih sporazuma ˜– od ZSO, do slobode kretanja, mosta u Mitrovici, kojima su odavno prošli rokovi dogovoreni za primenu. 

Predsednik Vlade Srbije očekuje da će u Briselu biti doneta odluka o češćim susretima na najvišem nivou ali, ističe da je poverenje narušeno i da će zbog toga ubuduće biti teže postizati dogovore o otvorenim pitanjima.

"Ne očekujem previše, ali očekujem smirivanje situacije i da će biti jasne poruke predstavnika, pre svega što se tiče upotrebe oružja i oruđa, pa da onda može da se nastavi razgovor", rekao je ranije Vučić.

Snažne osude kosovske opozicije

Pred nastavak dijaloga sa Beogradom, vladajuća koalicija na Kosovu suočava se sa snažnim osudama opozicije i civilnog društva da u Brisel ide čineći ustupke vlastima u Srbiji. Od Vlade se zahteva prekid dijaloga sve dok ne bude promenjen njegov format.

Hašim Tači i Isa Mustafa predvodiće prištinsku delegaciju. Tači je najavio da će zatražiti od Beograda povlačenje svih međunarodnih poternica protiv Albanaca.

Tači i Mustafa tvrde da putuju u Brisel kako bi novom rundom razgovora počeli poslednje poglavlje dijaloga, koje, po njima podrazumeva zaključivanje ugovora o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Verovatno da bi smirio javnost nakon kritika opozicije da je sa Isom Mustafom postao marioneta vlasti Srbije, Hašim Tači kaže kako na kraju dijaloga očekuje i priznavanje Kosova od strane Beograda.

Tači je pred večerašnji sastanak sa zvaničnicima iz Beograda pomenuo da taj susret opterećuje hapšenje Ramuša Haradinaja, poternice srpskog pravosuđa, zatim slanje voza u Kosovsku Mitrovicu, zid u severnom delu Kosovske Mitrovice. Uprkos tome što pominje sve ono što pominje opozicija, i Hašim Tači i drugi iz kosovske vladajuće garniture ne mogu da smire opoziciju koja ih zbog pristanka na nastavak dijaloga, naziva lutkama u rukama Beograda.

I Ramuš Haradinaj koji je na uslovnoj slobodi u Francuskoj, rekao je da Tači i Mustafa ne treba da putuju u Brisel i da pređu preko, kako kaže, stalnih napada Beograda na suverenitet Kosova. Haradinaj je među prvima Tačija i Mustafu nazvao marionetama Srbije, pošto su prihvatili poziv za nastavak dijaloga.

I drugi iz kosovske opozicije smatraju da nije vreme za nastavak dijaloga i da njime dobija samo vlast u Srbiji, zbog razvijanja odnosa sa Evropskom unijom. Pokret Samoopredeljenje pokušaće da preko svojih poslanika sakupi potpise za sazivanje vanredne sednice kosovske skupštine, na kojoj bi insistirali na prekidu dijaloga sa Beogradom.

U štampi na albanskom navodi se da nastavak dijaloga ujedinjuje kosovsku opoziciju čiji su predstavnici za danas najavili zajedničku konferenciju za novinare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи