Dojče vele: Zvizdić u Beogradu, prilika za poboljšanje odnosa

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i šef diplomatije Igor Crnadak, koji borave u zaničnoj poseti Beogradu, sastaće sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, što analitičari ocenjuju kao priliku za poboljšanje odnosa dveju država, koje opisuju kao komplikovane.

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adnan Ćerimagić za Radio Dojče vele kaže da su trenutni odnosi Srbije i BiH komplikovani, i idu, kako kaže, čak i u krajnosti.

„Od teških reči i nadmudrivanja, pretnji i beskrajnih rasprava o prošlosti, do poziva na istinsko pomirenje, pa čak i oživljavanje bratstva i jedinstva", naveo je Ćerimagić. On veruje da će u narednom periodu saradnja potisnuti negativnu političku retoriku.

„Bilo bi naivno očekivati drugačije. Interes građana BiH i Srbije sigurno nije povratak u devedesete, već mir i stvaranje uslova za snažniji društveni i privredni razvoj", kaže Ćerimagić.

Podseća da aktuelne vlade BiH i Srbije dele zajedničku viziju budućnosti u punopravnom članstvu u EU.

Činjenica je da raspoloženje građana u zemljama članicama EU prema daljem proširenju opada. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da u 14 od 28 zemalja članica više od polovine ispitanih ne želi dalje proširenje EU. Vesti o svađama, sukobima i negativnim političkim koracima među zemljama Zapadnog Balkana idu u korist negativnih trendova, pa bi bolji odnosi BiH i Srbije poslali pozitivnu sliku o zemljama regiona i pomogli u borbi protiv evropskog negativnog stava o proširenju", ističe Ćerimagić.

Situaciju, međutim, dodatno komplikuje nesposobnost regionalnih lidera da se odmaknu od rušilačke i nazadne politike devedesetih, na šta upozorava i direktor beogradskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

„"Mi sada imamo šizofrenu situaciju koju karakterišu dve politike. Jedna je regionalna politika premijera Aleksandra Vučića, a druga predsednika Tomislava Nikolića. Premijer se barem trudio da nekim gestovima i izjavama ne komplikuje odnose, nego da koliko-toliko doprinese relaksaciji odnosa između Beograda i Sarajeva. Zato verujem da će i predstojeći susret Zvizdić–Vučić u Beogradu doprineti unapređenju odnosa."

Popov podseća da je Vučić otišao u Srebrenicu i pokušao da utiče na Milorada Dodika pred referendum u Republici Srpskoj.

„S druge strane, Tomislav Nikolić je i ranije davao neke izjave koje nisu baš doprinosile normalizaciji odnosa, da i ne spominjem ove poslednje iz Banjaluke sa obeležavanja dana RS kada je govorio da je njegov san 'ujedinjenje srpskih zemalja'. Takve tvrdnje, politike naoružavanja u regiji, ali i izjave o mogućim oružanim sukobima onespokojavajuće deluju na građane", kaže Popov za Dojče vele.

U novembru 2015. godine Vlada Srbije i Savet ministara BiH održali su prvu zajedničku sednicu na kojoj je razmatrana saradnja u oblasti poljoprivrede i zaštite okoline, rudarstva i energetike, trgovine, turizma, unutrašnjih poslova, evropskih integracija i odbrane.

Tada su potpisani Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba, Memorandum o razumevanju u području telekomunikacija, Protokol o saradnji na očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, kao i Sporazum u području zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Inače, na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića, u Sarajevo bi u februaru trebalo da otputuje srpski predsednik Tomislav Nikolić. Prihvatajući poziv krajem 2016. godine, Nikolić je rekao da Srbija želi da unapredi saradnju sa BiH i neguje specijalne veze sa Banjalukom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи