Vučić: Otvoren poziv Plenkoviću da poseti Beograd

Hrvatski premijer Andrej Plenković ima otvoren poziv da poseti Beograd kad god to želi, izjavio je u Davosu Aleksandar Vučić, javlja izveštač RTS-a.

Vučić je rekao da će do njegovog susreta sa hrvatskim kolegom svakako doći, mada ne danas u Davosu, jer obojica imaju gust raspored.

"Najbitnije je razgovarati, bez obzira na to koliko su stavovi različiti, jer sada ne postoji razgovor. Kada nema razgovora, ostavlja se prostor neodgovornim ljudima da te odnose dodatno unazađuju", rekao je Vučić, javlja izveštač RTS-a iz Davosa.

Hrvatski mediji javljaju da je premijer Vučić novinarima u Davosu rekao da zna koliko je nepopularan u Hrvatskoj, te je primetio da u hrvatskim medijima ima više tekstova o njemu nego u srpskim.

"Mogu da zahvalim na tome, ali moje je da štitim interese Srbije, s tim da ni u jednom trenutku ne ugrozim ni interese Hrvatske. A naš zajednički interes je da sačuvamo mir u regionu. Hrvatska je za nas važna zemlja i dobro je da je gospodin Plenković rekao da je za Hrvatsku važna Srbija", rekao je Vučić.

Vućič je zamolio hrvatske i srpske novinare da prilikom obavljanja svog posla imaju u vidu da odnose dve države treba popraviti i postići dijalog.

"Najlakše je prodati novine ako se psuje majka Vučiću. Odlično, ali ja pitam šta je rezultat. Da li se time nešto promenilo u politici? Da li je neko time napravio nešto dobro za svoju zemlju? Nije ništa", poručio je Vučić.

Plenković i Vučić danas u Davosu zajedno učestvuju na panelu na kojem će biti razgovora o stanju na jugoistoku Evrope.

Vučić je, prenosi, demantovao pisanje nekih medija da je bio predviđen bilateralni susret dvojice premijera, ali je rekao da je uvek otvoren za razgovore.

"Bolje je da deset puta razgovaramo, pa će možda jedanaesti put doneti rezultat. To je važno i za Hrvatsku i Srbiju, i o tome ću razgovarati i danas s Plenkovićem. Bez obzira na to što imamo različita mišljenja i poglede na prošlost. Mi se u Srbiji apsolutno ne slažemo s onim što se govori u Hrvatskoj i obrnuto, ali šta da radimo. Treba gledati u budućnost", rekao je.

Srpski premijer je ukazao na to da Srbija i Hrvatska imaju mnogo pitanja koje treba rešiti. Za razliku od hrvatskih političara, rekao je, ne želi da govori unapred o svim stvarima koje bi Srbija mogla da stavi na teret svojim susedima.

"Želim da razgovaramo otvoreno i da vidimo šta možemo i šta ne možemo da rešimo", rekao je Vučić.

Jutarnji napominje da je u Vučićevom društvu bio austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc, koji je podržao mogući dijalog Hrvatske i Srbije.

Vučić je rekao i da ljudi obično potcenjuju razgovore, koji su, kako smatra, lekoviti.

"Kada imate dijalog, nikada ne dođete u probleme kakve smo imali prethodnih dana. Kada imate pauzu, svakakve ideje ljudima padnu na pamet", zaključio je premijer Vučić.

Kurc je, odgovarajući na pitanja, dodao da veruje Vučiću, kao i hrvatskim političarima, da će naći dobar put međusobne saradnje.

Kako je naglasio, dalje rasprave između dve države o poglavljima nisu potrebne. "Uveren sam da će se to prevazići", rekao je Kurc.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи