Dodik: Nećemo da se opredeljujemo, interesuje nas stabilna Srbija

Republika Srpska nema nameru da se opredeljuje za bilo koju stranu na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, rekao je predsednik RS Milorad Dodik, koji smatra da na tim izborima treba da pobedi kandidat koga predloži vladajuća stranka, koja ima dominantan uticaj u biračkom telu.

"Nisam sudija. (Tomislav) Nikolić je čovek koji je dobro obavljao svoju dužnost i nemam ništa protiv da ostane. Isto tako smatra da stranka, koja u Srbiji ima dominantnu podršku i kandidat koga ona predloži, ima šanse da uspe", rekao je Dodik za TV Prva.

Dodik kaže da RS nema nameru da se opredeljuje na ovu ili onu stranu. "Nas interesuje jaka i stabilna Srbija", rekao je.

Upitan da komentariše izjavu ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da će na izborima podržati Vuka Jeremića, Dodik kaže da je nije čuo, ali je tumači kao "jeftin pokušaj dodvorvanja".

Srbija je za Republiku Srpsku i ljude koji u njoj žive važnija nego za Srbe koji žive u Srbiji, objašnjava Dodik i dodaje da Srbi u RS imaju posebnu emociju prema Beogradu i svemu što se tamo dešava:

"Kao političaru i predsedniku RS veoma mi je stalo da sa vlastima u Srbiji imam dobre odnose. To smo gajili kroz različita vremena, sa Miloševićem na početku…, zatim sa Đinđićem, Koštunicom, Tadićem…”".

Sada, kaže Dodik, ima dobru saradnju sa predsednikom i premijerom.

"U ovom vremenu možda sadržajno najkvalitetniji odnos imamo sa Srbijom. Svi oni pokazivali su interes za RS i da se ona održi. Stav Srbije je da podržavju Dejton i teritorijalni integritet BiH i da podržavaju dogovor u sistemu Dejtona", kaže Dodik.

Predsednik RS ističe dobru saradnju sa predsednikom Nikolićem.

"Sa Nikolićem i onim što je on činio u ovom vremenu jasno je iskazan njegov odnos prema RS i mi to ovde doživljamo i ja lično kao izraz brige za samu RS", rekao je predsednik RS.

Vučić je, ističe takođe Dodik, pomogao realizaciju mnogih projekata koji sada žive:

"Pet događaja iz nacionalne istorije Srba istog dana se zajednički obeležavaju i to je nešto što nama odgovara i mi to cenimo. Ja imam pozitivnu percepciju i Nikolića i Vučića i onoga što ni rade."

Posebno je pomenuo da je Vučić svojim autoritetom omogućio da Poštanska štedionica kupi obveznice koje je RS emitovala, jer tada su, kako je rekao, Banjaluci bile potrebne pare, koje vraća.

"Tražiću revidiranje odluke o sankcijama"

Dodik je najavio da će od nove američke administracije tražiti revidiranje odluke o sankcijama koje mu je uvela odlazeća administracija Baraka Obame i očekuje da će to biti pozitivno rešeno.

"Naravno da nova administracija ima važnija posla nego što su sankcije prema Dodiku, ali je činjenica da je ova odluka došla kao posledica arogancije administracije SAD koja praktično već sutra odlazi u istoriju", rekao je Dodik koji sankcije tumači više kao "pokazivanje mišića" nego što je takva odluka realna.

SAD su morale da opavdaju svoj neuspeh u BiH na neki način i tražili su izgovor za to, tvrdi predsednik RS.

BiH, prema njegovim rečima, jedino može nasiljem da se gradi i da se održi. Ogroman je, kaže, internacionalizam Amerike ovde prisutan više od 20 godina.

"Upravo su oni (SAD) ti koji su kreirali Dejtonski sporazum, a prvi su počeli da ga ruše. Sve one koji se u prošlosti nisu slagali sa tim njihovim načinom oni su sankcionisali", naveo je i istakao da je moć SAD nesporna, ali da, ipak, moraju da priznaju da su neke stvari ovde radili pogrešno.

Da nije bilo poziva da ide na inauguraciju izabranog predsednika SAD Donalda Trampa ne bi, uveren je, bilo ni sankcija.

"Poštujemo Dejtonski sporazum"

Sve je, prema njegovim rečima, počelo od toga, a onda se nastavilo pritiskom da odustane od donošenja zakona o Ustavnom sudu i da prestane da napada visokog predstavnika Valentina Incka.

"Mi hoćemo i poštujemo Dejtonski sporazum. Od nas traže da poštujemo duh sporazuma, a ja kažem da poštujem slovo, a ne duh. I onda sam ja taj koji ga krši, a oni koji tumačenjima ruše sporazum, oni su dobri", konstatuje Dodik.

Veruje da će nova administracija doneti novu politiku koja će relaksirati problem i dati pravo ljudima da odlučuju.

Govoreći o američkim pritiscima, Dodik je ispričao da su mu predstavnici SAD neretko na zatvorenim sastancima pretili.

Govorili su mu da će i njegova porodica i on videti šta je snaga i moć SAD.

"Moć Amerike je ogromna i to je nesumnjivo. Upozoravali su me na mnoge stvari… Oni sve mogu da urade. Ali dostojanstvo ne može da se dovodi u pitanje", naveo je predsednik RS.

Ispričao je i da su ga predstavnici SAD terali da pristane da BiH ima jednog predsednika, umesto tročlano Predsedništvo, te da Republika Srpska promeni naziv.

Američki ambasador mu je, kaže, svojevremeno tražio da sruši crkvu u Potočarima samo zato što iritira muslimane.

"Odgovorio sam mu da nisam rušio džamije pa neću ni crkve, a onda je sutradan došlo saopštenje da sam nekooperativan", naveo je.

Dodik tvrdi da ne strahuje da će se evropske države povesti za primerom SAD. Ne misli ni da će sankcije biti uvedene Republici Srpskoj.

Potvrdio je da je o sankcijama razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, čiji stav o neuvođenju sankcija prema njemu, smatra racionalnim pristupom.

Nema govora o secesionizmu

Dodik je ponovio da ne smatra da BiH može da bude država, ali tvrdi i da nema govora o secesionizmu, već da će se ta država sama urušiti.

Podsetio je da će njegova vladajuća SNSD naredne godine inicirati utvrđivanje dokle se došlo sa primenom Dejtonskog sporazuma. Ne isključuje mogućnost da nakon toga stranka pokrene inicijativu za mirni razlaz sa BiH.

"RS je jedina održiva priča ovde. Sve drugo nasiljem drže, pre svega, SAD", rekao je Dodik.

Ne slaže se da u RS postoje tenzije i da je taj entitet faktor nestabilnosti u regionu.

"Ovo su sasvim novi odnosi, a ja nikada nisam pozivao ni na kakav sukob", rekao je Dodik.

Ne slaže se ni da su izjave o referendumu zapaljiive, kako to prenose mediji, već je to nešto što ne odgovara muslimanima.

"Poštujem Rusiju"

Upitan ko mu čuva leđa, Dodik kaže da to nije Rusija, već da bi pre to mogla da bude neka zapadna država.

Rusiju, kaže, poštuje i ponosan je što dva puta godišnje može da se sretne sa njenim liderom Vladimirom Putinom, iako RS nema međunarodno priznanje.

Važnim smatra da RS bude uvek i svuda prisutna i primećena.

Opet će, najavljuje, ići u Moskvu čim mu se za to bude ukazala prilika.

Na pitanje o čemu priča sa Putinom, Dodik kaže da su to teme koje ne mogu ni da se zamisle.

Poslednji put je sa Putinom bio uoči referendum o Danu RS, ali to nije bila tema njihovog razgovora.

Ponosan je na to što se Dan RS obeležava već 24 godine i ne želi, kaže, da ga jednog dana njegovi unuci, koji navijaju za reprezentaciju Srbije, jednog dana kada shvate gde žive, pitaju zašto je propustio da uradi neke stvari.

"I voleo bih da RS ima svoju reprezentaciju. Zašto mi ne možemo da napravimo reprezentaciju", zapitao je Dodik, a na pitanje za koga on navija, odgovara: "Za Srbiju. Uvek za Srbiju".

Nije mu smetalo, tvrdi, to što premijer Vučić i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nisu bili na obeležavanju Dana Republike u Banjaluci.

Bitno mu je, kaže, da je Srbija uvek bude zastupljena na najvišem nivou.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво