Poglavlje 26 spremno, čeka se datum otvaranja

Evropska unija je i formalno potvrdila da je poglavlje 26 u pregovorima Srbije i Unije spremno za otvaranje. Ambasadori svih zemalja članica u Briselu su bez rasprave usvojili zajedničku poziciju Unije za ovo poglavlje, čije otvaranje je u decembru odloženo zbog primedbi Hrvatske.

Malta, kao predsedavajuća Unije, razmatra zakazivanje nove međuvladine konferencije sa Srbijom za februar ili početak marta, na kojoj bi osim poglavlja 26, koje tiče obrazovanja i kulture, mogla da budu otvorena još dva poglavlja. Izvori upućeni u pregovore o članstvu za RTS kažu da će Srbija biti spremna da tada otvori i poglavlje 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici, kao i poglavlje 29 o carinskoj uniji.

 Stalni predstavnici svih 28 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, bez rasprave su potvrdili odluku o otvaranju poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

U Savetu EU je rečeno da su sada ispunjene sve potrebne procedure za otvaranje novog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

"Još ostaje da se vidi kada će biti organizovana Međuvladina konferencija i koliko će poglavlja tom prilikom biti otvoreno"”, izjavio je neimenovani zvaničnik Saveta EU zadužen za proširenje.

Iz Beograda poručuju da se intenzivno radi i na ispunjavanju uslova za otvaranje poglavlja koje se odnosi na usklađivanje zakonodavstva u oblasti intelektualne svojine, privrednih društava, ribarstva i finasijskih i budžetskih odredbi.

Plan EU je, kako se nezvanično može čuti u Briselu, da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja raspoređenih na najmanje tri pristupne konferencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи