"Imali smo posredne kontakte sa Albancima, rešićemo probleme"

Premijer Aleksandar Vučić veruje da će problemi u odnosima Beograda i Prištine biti rešeni na miran, racionalan i razuman način. Ističe da oklopna vozila i duge cevi nisu deo rešenja.

"Imali smo posredne kontakte sa Albancima na Kosovu i verujem da ćemo sve probleme rešiti na miran, racionalan i razuman način", rekao je Aleksandar Vučić novinarima u Davosu gde je imao više sastanaka.

Naveo je da oklopna vozila i duge cevi ne vode ničemu i da nisu deo rešenja.

"Za nas je problem samo jedna stvar, koja je od ključnog značaja, a to je korišćenje i nošenje lakog i teškog oružja", naveo je Vučić.

Dodao je da to što o nečemu nema pisanog sporazuma nije prepreka da se ono što je usmeno dogovoreno i poštuje.

"U Briselu imate samo dva sporazuma u pisanoj formi, dva puta smo nešto potpisivali, sve ostalo je postizano kao usmeni sporazum. I za most u Kosovskoj Mitrovici i za 'Telekom', sve do končanog parafa, sve je bilo u usmenoj formi. Ali šta ćete kad neko suštinu pokušava da zamagljuje formom? Onda dođete do takvog problema", naveo je Vučić.

Dodao je da je uveren da će Srbija ostati stabilna i čvrsta kao kamen, što će, dodao je, značiti i ekonomski uspeh i bolji životni standard.

Sankcije bi mogle dodatno da zakomplikuju odnose u BiH

Predsednik Vlade Srbije rekao je u Davosu da američke sankcije predsedniku RS Miloradu Dodiku nisu dobar način za rešavanje problema, te da će to samo dodatno zakomplikovati odnose u BiH.

"Nisam veliki pobornik sankcija i ne mislim da to išta rešava, samo će dodatno komplikovati odnose u BiH", rekao je Vučić za Rojters, preneli su banjalučki mediji.

Prema njegovim rečima, oni koji su donosili sankcije valjda znaju zašto su to napravili. "Ne znam samo šta je konačni cilj, ali svakako mislim da se stvari rešavaju dijalogom i razumevanjem između Srba, Bošnjaka i Hrvata, za šta ću se zalagati u razgovoru sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem", naveo je Vučić.

On je dodao da očekuje dodatno smirivanje tenzija između Srba i Bošnjaka, iako je po tom pitanju već puno urađeno.

Zvanična poseta Zvizdića Beogradu najavljena je za 23. januara.

Vučić je juče izjavio da nije realno očekivati da Srbija zamrzava imovinu i ne dozvoli ulazak predsednika Repubike Srpske Milorada Dodika i da se to neće dogoditi.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво