Skupštini upućen predlog o Međunarodnoj komisiji za nestala lica

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da je Vlada Srbije uputila Skupštini Predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o statusu i funkciji Međunarodne komisije za nestala lica.

Orlić je u Skupštini rekao da se ta komisija bavi pitanjem nestalih lica, među kojima su i nestalih u ratovima devedesetih godina.

Istakao je da će ta komisija početi da radi posle verifikacije predloga u Skupštini i dodao da očekuje da komisija utvrdi sudbinu nestalih.

"Samo na Kosovu i Metohiji danas ima više od 500 lica čiju sudbinu mi ne znamo, Hrvatska oko 400 lica, Bosna i Hercegovina oko 100 lica, a Srbija se brine i o onima koji su nestali posle operacija 'Bljesak' i 'Oluja' u Hrvatskoj", naveo je Orlić.

Vlada je 4. januara uputila Skupštini Predlog zakona i u obrazloženju navela da je zaključivanjem Sporazuma o statusu i funkcijama Komisije u Hagu 16. decembra 2015. godine, koji je potpisao ambasador Srbije u Holandiji, Srbija postala osnivič Komisije sa mogućnošću učešća u procesu odlučivanja.

Srbija može da računa na dalju podršku Komisije u rešavanju sudbine nestalih osoba srpske nacionalnosti, kao i državljana Srbije drugih nacionalnosti, što je od posebnog značaja imajući u vidu značajan uticaj i aktivnosti Komisije, činjenicu da se veliki broj posmrtnih ostataka nestalih ne nalazi na teritoriji Srbije, kao i da Srbija ima zahteve za traženje nestalih prema više strana u regionu i obrnuto.

Prema mišljenju Vlade, aktivnim učešćem predstavnika Srbije u Komisiji može se preduprediti zloupotreba i politizacija tog osetljivog humanitarnog pitanja, kao i da se "pristupanje Sporazumu pre Hrvatske i BiH daje mogućnost Srbiji da izvrši uticaj koji je od značaja za regionalnu saradnju, a pre eventualnog zahteva za članstvo tzv. Republike Kosovo da blagovremeno reaguje na ovo pitanje ili da postavi uslove pod kojima bi ovo članstvo bilo prihvatljivo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво