Bramerc: Vučić neće biti iznenađen mojim kritikama

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je netačno da Srbija ne sarađuje sa tim sudom, ali je, kako tvrdi, u praksi do sada malo toga urađeno po pitanju procesuiranja ratnih zločina.

"Ne bi bilo tačno reći da Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom u pogledu zahteva za pomoć ili tokom naših poseta toj zemlji. S druge strane, tačno je da je, iako je usvojila Akcioni plan za poglavlje 23 i Nacionalnu strategiju za ratne zločine, u praksi do sada malo toga napravljeno", naveo je Bramerc u intervjuu za list Danas.

Naveo je da to ilustruje činjenica da nije imenovan glavni tužilac za ratne zločine, te istakao da to što se strategija ne sprovodi postavlja legitimno pitanje da li vlada zaista želi nepristrasnu i nezavisnu pravdu za ratne zločine u Srbiji.

Glavni tužilac Haškog suda je kazao da nema pomaka u slučajevima troje radikala, Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića, i da u tom predmetu Srbija ne sarađuje.

"Zbog tog slučaja, predsednik Tribunala je prijavio Srbiju Savetu bezbednosti UN. Kako ta situacija i dalje traje, postavljaju se neka ozbiljna pitanja o predanosti Srbije vladavini zakona, njenim međunarodnim obavezama i pravdi za ratne zločine", naveo je Bramerc.

Istakao je da ima "profesionalnu i dobru interakciju sa premijerom i njegovim kabinetom".

"Uvek iskreno i otvoreno razgovaramo, tako da premijer neće biti iznenađen kada pročita moju kritiku. Što se tiče Brisela, saradnja sa Tribunalom nije više jedini cilj. Sada će se meriti i ocenjivati unutrašnja praksa i institucije. Srbija će morati da ima jak nezavisan pravni poredak u skladu sa zakonima i standardima EU", naveo je Bramerc.

Na pitanje da li će zatvaranje Tribunala krajem 2017. godine značiti i kraj za dostizanje pravde za žrtve zločina, Bramerc je odgovorio da će zatvaranje tribunala označiti tranziciju, a ne kraj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара