Lavrov: Ne sme se dozvoliti oružani sukob na Balkanu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se napetost na Balkanu drastično povećava. Nadam se da svi shvataju da se ne sme dozvoliti izbijanje oružanog sukoba, poručio je Lavrov.

Sergej Lavrov je, kako prenosi Rojters, rekao da snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne na severu Kosova u oblastima koje su naseljene Srbima.

Dodaje da ga je, odmah nakon događaja oko voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, koji je zaustavljen u Raški, pozvao Ivica Dačić i da su analizirali "šta se zapravo desilo".

"Mogu da kažem samo jedno – EU mora da smiri ovu situaciju i postupi tako da se ispunjavaju sporazumi između Beograda i Prištine koji su postignuti posredstvom Brisela", rekao je Lavrov na godišnjoj konferciji za novinare u Moskvi, prenosi Sputnjik.

A ti sporazumi se, kako je naglasio, odnose na to da se "sloboda kretanja ljudi ne ograničava i da na severu Kosova, gde žive Srbi, ne treba da bude albanskih pripadnika policije".

"Mislim da je bar nekoliko od tih dogovora u tom slučaju bilo narušeno", rekao je ruski ministar.

"Nadam se da ovoga puta svi razumeju neophodnost da se izbegne oružani sukob", poručio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zaoštravanje se stvara politikom onih koji svim balkanskim narodima "nameću takozvane evropske vrednosti u novom, savremenom, posthrišćanskom pakovanju", preneo je Sputnjik.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво