Kfor: Slučaj voza pitanje za Beograd i Prištinu

Pukovnik Maks Barbačini, portparol Kfora, kaže da je "slučaj voz" pitanje koje treba da rešavaju Beograd i Priština, piše prištinski "Zeri".

"Apelujemo na obe strane da se uzdrže i posvete dijalogu", rekao je Maks Barbačini komentarišući za Zeri da li je pokušaj Beograda da posle 18 godina pošalje voz za Kosovsku Mitrovicu, kako navodi taj list, "prekršio teritorijalni integritet Kosova".

Na pitanje da li je Kfor razmatrao povećanje bezbednosnih mera na severu Kosova nakon nedavnih događaja, Barbačini je rekao da do sada nisu preduzeli nikakve korake za taktičke promene na terenu.

Za prištinski list je rekao da je Kfor spreman na bilo kakvu situaciju koja zahteva njihovu intervenciju.

"Kfor nastavlja da izvršava svoje dužnosti, kao što je propisano Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244, i spreman je da se suoči sa bilo kakvom situacijom", poručio je Barbačini.

Istovremeno, Koha ditore u današnjem izdanju piše da su "SAD podržale akciju kosovskih institucija" da se spreči dolazak voza u Kosovsku Mitrovicu.

Portparolka Ambasade SAD na Kosovu Džej Mišel Šon rekla je za taj list da SAD poštuju pravo Kosova da, kako kaže, "upravlja svojim granicama" i da su "podržale akciju kosovskih institucija" da se spreči dolazak voza u Kosovsku Mitrovicu.

Podsetila je da su SAD priznale Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost, kao "suverenu i nezavisnu državu" 2008. godine.

"Promotivni" voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво