Beograd očekuje bolje odnose sa SAD

Tadić čestitao Baraku Obami. Jeremić: Srbija se nada boljim odnosima sa Sjedinjenim Državama posle pobede demokratskog kandidata Obame. Dačić: Obama dobar izbor i za SAD i za Srbiju. Manter: Obama prijatelj Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je Baraku Obami na izboru za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

"Vašim izborom stvoreni su uslovi za otvaranje nove stranice u dugoj istoriji odnosa Srbije i SAD tokom koje smo u najvećem delu bili saveznici i prijatelji", ističe se u čestitki Tadića.

Prema njegovim rečima, "Srbija je čvrsto opredeljena da sa SAD unapređuje bilateralne odnose, doprinoseći stabilnosti i evropskoj budućnosti Balkana".

"Uveren sam da, deleći zajedničke vrednosti pravde, demokratije i slobode, možemo da kao partneri ostvarimo promene koje će svet učiniti boljim, pravednijim i sigurnijim", istakao je Tadić.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da, u svoje lično ime, ali i u ime Vlade Srbije, veruje da će odnosi Srbije sa novom administracijom u Vašingtonu biti bolji nego što su bili sa odlazećom administracijom Džordža Buša.

"Mislim da je svet priželjkivao promene i to se i desilo", rekao je Jeremić, naglasivši da su predsednički izbori u SAD-u veoma značajan događaj i za američku i za svetsku političku istoriju.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da će pobeda novog američkog predsednika Baraka Obame biti dobra i za SAD i za Srbiju, kao i za razvoj sveukupnih odnosa u celom svetu.

"Ko god da je predsednik SAD, ukoliko radi kao i predsednik Srbije, na uspostavljanju partnerskih odnosa, biće dobar za Srbiju", rekao je Dačić i naglasio da Srbija želi unaređenje odnosa sa SAD, istovremeno kao i sa EU i sa Ruskom Federacijom.

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter rekao je da je "Obama prijatelj Srbije", istakavši da će SAD, u odnosu i na svet i na Srbiju, svakako biti privržene svim programima koje su i do sada sprovodile, i da će ih nastaviti.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво