Advokat Višnjić: Francuski sud se danas nije bavio dokazima

Odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja iz pritvora neće uticati na donošenje konačne odluke o izručenju, jer danas se nije ni raspravljalo o dokazima, objašnjava za RTS advokat Tomislav Višnjić.

Advokat Tomislav Višnjić, koji se u Haškom tribunalu bavio zločinima počinjenim na Kosovu, kaže da je odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja iz pritvora i da mu oduzme pasoš bila očekivana.

"Današnja odluka je nešto što je u neku ruku očekivano, ali ne i odlučujuće za konačnu odluku koja treba da usledi u Francuskoj", rekao je Višnjić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Objašnjava da Haradinaj ima "dosta dobru istoriju dobrovoljnih predaja i odlazaka i vraćanja u sud", što je verovatno i uticalo na današnju odluku.

"Danas se niko nije bavio dokazima, nego time kako da se obezbedi njegovo prisustvo", rekao je Višnjić.

Na pitanje zašto se čini da niko ne očekuje izručenje, Višnjić odgovara da je problem što je optužnica još iz 2004. kada su države "na neki način po automatizmu podizale poternice" uz odgovarajuću dokumentaciju.

"U Haradinajevom slučaju je za jedan deo poternice već suđeno, ali, koliko vidim, sada ima novih dokaza, novih krivičnih dela za koje smo znali u procesu pred Hagom, ali tada iz raznih razloga nisu bili procesuirani od strane tužilaštva u Hagu", ističe Višnjić.

Smatra da je izvršena "potpuna mobilizacija kosovskog društva" koje je inače razjedinjeno između različitih klanova.

"To je sve poništeno ovih dana i krenula je zajednička akcija, pokazna vežba u koju se uključuju svi oni koji će učestvovati u radu, odnsono opstruirati rad Specijalnog suda, uključujući razne advokatske kancelarije, lobističke grupe, medije", objašnjava Višnjić.

Oni koji bi trebalo da se nađu pred sudom žele da kontrolišu sudski postupak, kaže Višnjić.

"Mislim da je glavna ideja, a to se već dešavalo u suđenjima Ljimaju i Haradinaju pred Tribunalom, da pokušavaju da kontrolišu suđenje, kod dovođenja svedoka, dostavljanja dokumentacije s jedne strane, tako i kroz lica koja će biti optužena i osuđena. Ponudiće se jedan broj direktnih izvršilaca i tražiće se prekid između direktnih izvršilaca i komandnog kadra", rekao je Višnjić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво