Drecun: Ne mogu se isključiti incidenti na KiM

U narednom periodu ne mogu se isključiti incidenti zbog situacije na KiM, posebno imajući u vidu hapšenje Ramuša Haradinaja, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun. Opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KiM je visoka, kaže Drecun.

"Ima nagoveštaja ekstremnih Albanaca i posebno bivših pripadnika terorističke OVK i OVPBM da mogu da preduzmu eventualno neke nasilne akcije", rekao je Drecun novinarima posle sednice odbora za KIM koja je bila zatvorena za javnost i trajala je skoro tri sata.

Drecun kaže da se pripadnici tih grupa stalno pozivaju preko društvenih mreža, oglašavaju se preko medija i spremni su za izazivanje nasilja.

"Tako da se ne mogu isključiti incidenti u narednom periodu posebno imajući u vidu situaciju oko hapšenja Ramuša Haradinaja", rekao je Drecun.

Na pitanje da li se to odnosi samo na teritoriju KiM, Drecun ja kazao da su pripadnici bivših struktura OVK i OVPBM prisutni na KIM, ali da su elementi tih struktura prisutni i u mnogim drugim zemljama.

Takođe, rekao je i da očekuje da će pritisak na Srbe na KIM rasti u narednom periodu.

"Detaljno smo analizirali postojeću situaciju i utvrdili smo da je politička situacija relativno stabilna uprkos pojedinim političkim tenzijama koje su prisutne, ali da je bezbednosna situacija osetljiva i da pokazuje tendecniju pogoršanja, s tim u vezi prisustvo radikalnih islamista na Kosmetu je značano i naše nadležne službe procenjuju da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KIM visoka", istakao je Drecun.

Odbor je tražio od nadležnih državnih organa i od službi bezbednosti da detaljno prate i informišu nas o razviju političke i bezbednosne situacije na KiM, istakao je on.

Inače, sednici Odbora su prisustvovali pripadnici MUP-a, BIA, VOA, VBA, Kancelarije za KiM koji su informisali članove odbora o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM.

"Bojim se da će politika prevagnuti nad pravdom"

Drecun kaže da se boji da će u slučaju Ramuša Haradinaja politika odneti prevagu nad pravdom i da će lider Alijanse za budućnost Kosova ponovo izbeći da se suoči sa odgovornošću za ratne zločine.

Država, kaže Drecun, preduzima sve aktivnosti koje ima na raspolaganju, navodeći da je pripremljen obiman dokazni material.

"Što se činjenica tiče, one ne manjkaju kada je u pitanju Haradinaj, ali bojim se da će možda nečija politička odluka izvan Srbije ipak pobediti činjenice, kao što smo to viđali u minulim godinama”, rekao je Drecun.

Na pitanje da li će konačna odluka o izručenju Haradinaja pogoršati već nezavidnu situaciju koja se odnosi na formiranje ZSO i pregovore, Drecun je odgovorio da bi privođenje osumnjičenih za ratne zločine trebalo da bude korak napred.

“Nažalost Albanci kao većinska nacionalna zajednica na Kosmetu i dalje ne pokazuju spremnost da se suoče sa zločinima koje je počinila teroritička OVK i u tom smislu svaki pokušaj da se zločinci poput Haradinaja privedu pravdi doživaljavaju na drugačiji način”, rekao je Drecun.

Kako kaže, pojedinci među njima i neke strukture su spremne na izvođenje i nasilnih akcija da bi sprečili realizaciju dovođenja pred pravdu Ramuša Haradinaja ili nekih drugih komandanata terorističke OVK.

Odgovarajući na pitanje da li se pretnje odnose i na diplomatska predstavništva Srbije, Drecun kaže da su na odboru obavešteni o aktivnosti koje preduzimaju nadležni državni organi, ali s obzirom da je sednica bila zatvorena za javnost, nije mogao da iznese više detalja.

Govoreći o formiranju ZSO, Drecun je podsetio da je to temeljni stub Briselskog sporazuma, uprkos snažnoj opstrukciji privremenih instituciji u Prištini da ona ne bude formirana.

Ekstremisti bi, kaže Drecun, želeli da se ide tim pravcem, da hapšenje Ramuša Haradinaja bude opravdanje za zaustavljanje procesa normalizacije odnosa, da se ne formira ZSO….

Mi to ne povezujemo, doprinos procesa normalizacije odnosa je upravo kažnjavanje onih koji su odgovorni za ratne zločine”, rekao je on podsetivši da i albanska strana insistira na rešavanju sudbine nestalih i na kažnjavanju onih koji su odgovorni za zločine.

Međutim, dodaje da albanska strana mora da prihvati i insistiranje srpske strane da moraju da budu procesuirani oni koji su odgovorni za zločine nad Srbima, Romima.

"Ko više brine o narodu na KiM"

Današnja je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije izazvala reakcije pojedinih poslanika zbog toga što nije bilo TV prenosa, odnosno zato što nije bila otvorena za javnost, pa je tako najviše na tu temu primedbi imao Slaviša Ristić, samostalni poslanik, koji je u tome video nameru da se od javnosti prikrije istina o "izdajničkom delovanju" predstavnika vlade.

On, istina, nije bio spreman da odgovori na pitanja novinara u parlamentu, ali u izjavi dostavljenoj medijima u pisanoj formi kritikovao pre svega predsednika Odbora Milovana Drecuna, navodeći da objektivnih razloga za zatvaranje sednice nije bilo.

U odgovoru, takođe u pisanoj formi, zamenik direktora Kanlelarije za KiM Dušan Kozarev navodi da je uobičajeno da se takve sednice održavaju bez prisustva predstavnika medija i javnosti, kako bi se narodnim poslanicima dale što potpunije informacije, koje neretko imaju oznaku tajnosti i čija priroda može biti bezbednosno osetljiva.

Ristić, međutim, smatra da navodi o kojima se u informacijama VBA i BIA govori nikako ne mogu biti državna tajna, jer se, kako kaže, radi o činjenicama, bezbednosnim incidentima ili političkim odlukama koje su se dogodile u proteklom periodu na prostoru KiM, a o čemu su javno govorili predstavnici Vlade Srbije, državni organi i mediji.

Kozarev, pak, tvrdi da razlog za zatvaranje sednice nije bila želja da se bilo šta sakrije od očiju javnosti, te podseća da je Ristić na samoj sednici negodovao zbog izostanka televizijskih kamera.

"Poslanik Ristić naravno na kraju i nije bio uskraćen za publiku, jer uvek ima medija koji su spremni da daju publicitet njegovim vodviljima na temu izdaje srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji", prokomentarisao je Kozarev u izjavi za medije, ocenivši da građani nemaju razloga da strepe, jer većina narodnih poslanika, tvrdi, temi južne pokrajine ne pristupa na estradni način, "kako to čini poslanik Ristić".

I dok Ristić u svom obraćanju kritikuje instituciju Zajednice srpskih opština, tvrdeći da ona samo treba da bude fasada koja će da sakrije činjenicu da je "ova vlast ukinula institucije srpske države na KIM, te da treba da amnestira vladajući režim od neodgovorne nacionalne politike", Kozarev navodi da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji i zaštita državnog integriteta i suvereniteta i dalje prioritet i najvažnija politička tema u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво