Sednica Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali šest potpredsednika. Nastavak sednice u petak.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je konstitutivnu sednicu Skupštine jer su tokom dana stigle najave za formiranje novih poslaničkih grupa, zbog čega će se promeniti struktura skupštinskih odbora.

Dejanovićeva je objasnila da je prekinula današnje zasedanje kako bi se obezbedio ekonomičniji rad.

"Stručne službe ponovo treba da pripreme predlog i da se potom na sastanku šefova poslaničkih grupa dogovorimo o valjanosti tih predloga", rekla je predsednica Skupštine.

Đukić-Dejanović je podsetila da se iz zajedničkog kluba "Za evropsku Srbiju" odvojila stranka G17 plus i da ima najava da će tokom dana biti još odvajanja, kako u poslaničkom klubu ZES, tako i u drugim koalicijama.

Novi potpredsednici

Za potpredsednike su izabrani Gordana Čomić iz Demokratske stranke, Nikola Novaković iz G17 plus, Nataša Jovanović i Božidar Delić iz Srpske radikalne stranke, Radojko Obradović iz Demokratske stranke Srbije i Judita Popović iz Liberalno demokratske partije.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović najavila je kao sledeću tačku formiranje skupštinskih odbora i odredila jednočasovnu pauzu u radu kako bi bili pripremljeni predlozi poslaničkih klubova za članove radnih tela.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, biće formirano 30 skupštinskih odbora, ali će njihova struktura i nadleznost zavisiti i od budućeg sastava vlade.

Da bi se promenio broj odbora neophodno je da parlament prethodno usvoji izmene Poslovnika.

Polovinu odbora, prema dogovoru poslaničkih klubova, vodiće opozicija, a polovinu predstavnici vladajuće većine, kao što je bilo i do sada.

Odalović za sekretara parlamenta

Poslednja tačka konstitutivne sednice biće imenovanje sekretara parlamenta, za koga je Dejanovićeva predložila Veljka Odalovića, člana Socijalističke partije Srbije.

Đukić-Dejanović je rekla da je Odalović dugo godina obavljao značajne državne funkcije na koje ga je imenovala Vlada Srbije, a da je pokazao i sve kvalitete stručnog, profesionalnog radnika i dobrog poznavaoca organizacije i rada Skupštine Srbije.

Odalović je rođen 1956. godine u Lipljanu na Kosovu i Metohiji, a Pravni fakultet je završio u Prištini.

Od 2006. godine Odalobić je predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, a od 2007. godine član Republičke izborne komisije.

Biografije potpredsednika Narodne Skupštine 

Nataša Jovanović je rođena u Kragujevcu 1966. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu. Po zanimanju je turistički vodič.

Od 1987. do 1989. radila je u Zastava impeks" preduzeću, a od 1991. do 1996. u turističkim agencijama Kontiki travel" i Holidej".

Član je SRS od 1992. godine, bila je poslanik Savezne skupštine od 1996. do 2000. godine, a od 2001. je poslanik u Skupštini Srbije. Predsednik je Šumadijskog okružnog odbora SRS.

Božidar Delić je rođen u Đakovici 1956. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu završio je 1977, Komandno-štabnu Vojnu akademiju 1994. i Školu nacionalne odbrane 1997.

Učestvovao je u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, a u toku NATO bombardovanja komandovao je 549. motorizovanom brigadom.

Od 2002. pa do penzionisanja 2005. bio je na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

U SRS je od 2005, a član je Predsedničkog kolegijuma i Centralne otadzbinske uprave te stranke. Potpredsednik parlamenta je bio i u prošlom sazivu.

Gordana Čomić je rođena 1958. u Novom Sadu, a po zanimanju je diplomirani fizičar. Radila je na Fakultetu tehničkih nauka, kao asistent na predmetu fizika i Sportsko-rekreativnom centru Vojvodina".

Član je Gradskog odbora DS Novi Sad od 1992, a iste godine je izabrana i za predsednicu Izbornog štaba tog odbora, potom i za predsednicu Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu.

Od 2001. do 2004. godine je i potpredsednik DS. Predsednica je Foruma žena te stranke.

Bila je član Izvršnog odbora grada Novog Sada, poslanica u Skupštini Vojvodine, potpredsednica Skupštine Vojvodine, poslanik u više saziva Skupštine Srbije, član mnogobrojnih odbora u republičkom parlamentu. Udata je i majka četvoro dece.

Nikola Novaković je rođen 1949. u Novom Sadu, gde je završio osnovnu i srednju školu i Pravni fakultet.

Od 1974. do 1984. radio je najpre kao avokatski pripravnik, a potom i kao advokat. Do 2005. vodio je sopstvenu advokatsku kancelariju.

Bio je član Advokatske komore Vojvodine, a kao član konzorcijuma Cast i Rotshild radio je na restruktuiranju velikih privrednih sistema u Srbiji.

Član je Glavnog odbora G17 plus, potpredsednik Gradskog odbora Novi Sad, poslanik te stranke u Skupštini Srbije od 2004. U tri mandata parlamenta bio je član više skupštinskih odbora. Oženjen je i ima četvoro dece.

Radojko Obradović, koji je i u prošlom sazivu bio na toj funkciji, rođen je 1966. u Zemunu, završio je Građevinski fakultet, predsednik je Saveta DSS i od 2004. poslanik te stranke u republičkom parlamentu.

Judita Popović (Liberalno demokratska partija),  je advokat iz Zrenjanina.
Rođena je 1956. u Žitištu. Završila je Gimnaziju u Zrenjaninu, a diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1979.

Radila je kao sudija u Opštinskom sudu u Zrenjaninu u periodu od 1984. do 1994.  Član je advokatske komore Vojvodine od 1994. godine, a u LDP je od 2007.

Povezane vesti:

Izabrana nova predsednica Skupštine

Sednica parlamenta

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво