Vanredna sednica kosovske skupštine zbog hapšenja Haradinaja

U Prištini je u toku vanredna sednica kosovske skupštine povodom hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj, po poternici Srbije za ratne zločine počinjenih tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Vanrednu sednicu su zatražila 43 poslanika, na inicijativu stranke Ramuša Haradinaja - Alijanse za budućnost Kosova.

Šef poslaničke grupe te stranke Palj Ljekaj rekao je na početku sednice da je hapšenje Haradinaja neprihvatljivo, kritikujući aktuelnu vladu što je dozvolila da dođe do ove situacije.

"Sve što dolazi iz Srbije je prevara i predstavlja borbu protiv Albanaca. Srbija podiže optužnice bez osnova protiv Albanaca, oslobodilaca Kosova. U tome smo pomogli Srbiji, otvaranjem dijaloga bez principa", rekao je Ljekaj.

Po njemu, kosovske vlasti nisu preduzele korake da se izvrši pritisak na EU za brisanje srpskih poternica.

"Borci OVK kao i Ramuš Haradinaj su sveti, dali su svoj život. Umesto pomoći, vi ste izglasali Specijalni sud. Kosovu je potrebna stabilna i jaka vlada. Ova vlada treba da prizna već jednom da nema snage da brani suverenost države. Uhapšen je državni službenik sa diplomatskim pasošem", rekao je Ljekaj.

Poslanica Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami podsetila je na sadržaj Rezolucije kosovske skupštine iz 2015. godine kada je Ramuš Haradinaj uhapšen po istom osnovu u Sloveniji, a u kojoj se navodi obaveza kosovskih predstavnika da u Briselu traže skidanje svih poternica.

"To nije učinjeno i sada nam se ponovo dešavaju hapšenja po poternicama Srbije. Vas zanima samo vaše okruženje i sve što radite, radite radi sebe samih. Zahtevamo da se što pre oslobodi Ramuš Haradinaj", rekla je Bajrami.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Ismailj Kurteši ocenio je da je hapšenje Haradinaja posledica pristanka na dijalog sa Beogradom.

"Sa Srbijom treba da se utvrde načela pregovora koja bi trebalo da se poštuju. Pregovori bez načela donose dobitnika i gubitnika, kao što se trenutno dešava", rekao je Kurteši.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao je da će narednih dana u Prištini izraditi plan za skidanje svih poternica Srbije prema zvaničnicima sa Kosova, ocenivši da se politika Beograda vraća na devedesete godine.

Hodžaj je rekao da kosovska vlada u nastaloj situaciji preduzima određene mere, a u okviru njih, nije dozvolila predsedniku Srbije i drugim njenim zvaničnicima da posete Kosovo, što će, naveo je Hodžaj, činiti i dalje.

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je obraćajući se poslanicima da su srpske poternice za građane na Kosovu nezakonite, politički motivisane i sa jasnom tendencijom da podstaknu tenzije i konflikte i da podriju procese u regionu i šire.

Vlada, rekao je, naporno radi da optužnice Srbije budu odbijene od strane međunarodnih bezbednosnih institucija.

"Preduzeli smo maksimalne napore za Kosovo da se priključi Interpolu i da se poveća saradnja sa Evropolom. Nadamo se da će našim članstvom u ovim institucijama, politički motivisane poternice biti uklonjene", rekao je Mustafa.

U toku je rasprava tokom koje poslanici iznose svoje stavove o hapšenju Haradinaja i ističu zahtev da što pre bude oslobođen. Sednici prisustvuje i Vilijam Voker, bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu.

Na kraju rasprave očekuje se dogovor poslanika o sadržaju novog nacrta rezolucije, čiji sadržaj još nije obelodanjen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво