Nikolić: Iznenadila bi me kandidatura Vučića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da se sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem dogovorio da se odluka o kandidaturi na predsedničkim izborima donese na Sretenje.

"Vučić i ja smo se dogovorili o svemu, a to je da svako nastavi da radi svoj posao u najvećem mogućem kapacitetu. Ulazak u kampanju četiri meseca pre izbora nama dvojici ne znači ništa, niti može da donese veći uspeh, a može da odvoji od poslova koje intenzivno obavljamo, a koji su pred nama“, objasnio je on nakon unošenja badnjaka u zgradu Predsedništva.

Saradnicima je, kaže, rekao da ne pomišljaju ni na kakvu kampanju, već da će, ako obavi sve poslove koje je predvideo, građani znati da zna da radi svoj posao.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da bi ga iznenadilo da se Vučić kandiduje.

Istovremeno je poručio da ne bi nikada bio protivkandidat Vučiću.

"Iznenadio bih se iz više razloga. Čovek koji je za četiri godine podigao Srbiju ne verujem da bi lako odstupio od posla premijera, u kojem može za naredne četiri godine imati još uspeha. Vladu treba voditi sa tom energijom"“, naglasio je Nikolić.

Dodao je da ne bi bio kandidat ako ne dobije podršku SNS-a.

"Predsednik Srbije u jednom mandatu može da stekne veliku popularnost ako misli na to. Ja sam svoju popularnost održao, čak sam smanjio broj protivnika koje sam imao jer su mnogi shvatili da sam dobro radio. Mislim da je jako teško da se jedan čovek sam kandiduje. Treba da stoji politička stranka iza kandidata. Smatram da SNS nije razočarana time što me je kandidovala pre pet godina“", uveren je Nikolić. 

Nikolić je sa saradnicima uneo badnjak u Predsedništvo i poželeo građanima Srbije srećan Badnji dan i Božić. Izrazio je žaljenje što nije imao priliku da na ovaj dan bude sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Svim građanima Srbije poželeo bih srećan Badnji dan, kao dan u očekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, kao neraskidivu vezi sa Božićem, a istovremeno vezu koju čini između nas Srba i hrišćanstva, koje smo prihvatili i ugradili deo svojih starih običaja u kojima je jedan badnjak, simbol snage, naglasio je Nikolić obraćajući se prisutnima.

Prema njegovim rečima, ovo je dan mira, a da bi zaista bio mir Božji, moramo da se pomirimo sa onima sa kojima nismo u dobrim odnosima.

"„Prvo sebe da pomirimo sa svojim ambicijama, željama, od kojih mnoge nisu možda ni ostvarive, ili bi zavisile od toga koliko ljudi će patiti. Svim građanima Srbije, ma gde se nalazili, Srbima gde god bili, želim da se mir Božji usadi u njihova srca. To nije želja pripadnicima samo jedne vere, već svima", poručio je Nikolić.

Naglasio je da mu je bila želja da danas Badnji dan provede sa Srbima u Štrpcu.

Istakao je da se rukovodstvo Srbije zalaže za to da svi građani na Kosovu i Metohiji žive bolje i bezbednije i već nekoliko godina u razgovorima sa predstavnicima administracije u Prištini prepušta im veliki deo ingerencija kao suštinski deo autonomije.

„Međutim, njihova strast prema takozvanoj nezavisnosti, u kojoj nemaju osećaj mere, onemogućava ih da procene šta je moguće a šta nije, ona ih tera da se neprekidno sa nama svađaju i tumače naše mirno ponašanje kao slabost. Srbija nije slaba, to znaju mnogi, a tek prištinska administracija treba da to zna bolje od drugih", istakao je predsednik.

Nikolić je naveo da je za posetu poštovana procedura, da je najavljena preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zatraženo odobrenje.

Dodao je da su juče prištinske vlasti poslale svojoj policiji da predsednik Srbije i njegovi članovi delegacije ne mogu do daljeg da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

"„U 8.30 na administrativni prelaz stigla je prethodnica i rečeno im je da čekaju, da nemaju odborenje da ih puste. Rekao sam im da se vrate, ako ne budu pušteni da uđu do 16 sati", rekao je Nikolić.

Dodao je da je u 17.20 stigao novi telegram kosovskoj policiji da svakako ne mogu da uđem ni ja ni članovi pratnje.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje. Toliko o tome kako se ko ponaša", podvukao je Nikolić.

„Ne možete da izmislite državu i ponašate se u izmišljenoj državi kao da je ravnopravni partner ostalima. Sakrili su se iza velikog brata, a Srbija to zna. Rukovodstvo vodi računa o tome da ni sa kim ne uđe u velike sukobe, kako ne bi bile donete nekakve mere prema Srbiji, jer se ne ustručavaju ni velikim partnerima da uvode mere. Kako bi tek Srbiji, ukazao je Nikolić dodajući da Srbija ima svoje granice.

Istakao je da nije granica to što ne može da ode na Kosovo i Metohiju, ali dodaje da je granica postignuta, jer, kako je objasnio, sve što je država mogla da poveri od nadležnosti prištinskoj administraciji već je poverila.

"„Sve ostalo o čemu bi se razgovaralo jeste uvod u nekakvo mirno saglašavanje sa tom nezavisnošću", smatra Nikolić.

Kada je reč o hapšenju Ramuša Haradinaja, Nikolić je ocenio da je to bila dobra odluka Francuske, i da će se sada videti kako će odlučiti na zahtev o izručenju Srbiji.

"„Što se nas u rukovodstvu tiče, mi smo mirni, Vlada je uradila svoj deo posla, ja svoj. Srbija je na mnogo boljoj poziciji i veoma dobrom putu, na koju god stranu da zavrtite strelicu svuda ćete naći prijatelja. Tako ćemo nastaviti", dodao je Nikolić.

Predsednik je rekao da ne veruje da je odbijanje njegove posete Srbima od prištinske administracije neka vrsta revanšizma za hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj, te da nije siguran da bi dobio odobrenje i da nije do toga došlo.

Podsetio je da nije mogao da prisustvuje ni ustoličenju patrijarha Irineja, kada ga je od posete odvratila predstavnica Unmika.

Kazao je da se zbog tih odbijanja oseća jako loše, ali da, iako uvek postoje procene da je velika verovatnoća da ga prištinska administracija neće pustiti, nije razmišljao da bi do toga moglo doći.

Poslednji put je na teritoriji pokrajine bio, kako je naveo, pre dve godine, kada je bio na obeležavanju na Gazimestanu.

"„Tamo sam doživeo neprijatnosti od Srba zato što mnogi ne znaju šta je Kosovo i Metohija. Ne znaju da, kada neko predstavlja Srbiju, onda je to obaveza i za one koji ga ne vole", naglasio je predsednik.

Nikolić je istakao da će poštovati svakoga ko pobedi na direktnim izborima, posebno ako je on protivkandidat, jer će znati da je bio jači od njega, kao što je on pobedio pre pet godina.

Podvlači da posle predstojećih predsedničkih izbora treba poštovati svakog ko bude izabran.

„"Nije bitno što me neka šačica ne poštuje. Očekujem toga i u predizbornoj kampanji. Bilo je jako teško da se na Gazimestanu fizički suprotstavimo jer bi u tome samo uživali Albanci", dodao je Nikolić.

Rekao je da nije prijatan osećaj i da bi, da se pita samo Priština, išao na silu na Kosovo i Metohiju.

„"Međutim, pošto se pitaju UN i NATO, odnosno Kfor, svako moje ponašanje moglo bi da bude štetno za Srbiju, a posebno za narod koji dole živi. Moramo mnogo da trpimo ovde da se njima ne bi dešavalo nešto loše", zaključio je Nikolić.

Nikolić je ukazao da ćemo imati i dalje mnoga iskušenja i da to građani znaju, ali da narod, koji je toliko posvećen budućnosti, koji veruje u Boga i voli svakoga ko veruje u svog Boga, ne može da propadne.

"„Naše građane očekuju samo bolji dani“", uveren je Nikolić.

Službu u Predsedništvu Srbije služio je protojerej Milojko Milivančević iz Vaznesenjske crkve, koji je predsedniku države i njegovim saradnicima čestitao Božić, poželevši im mir i zdravlje.

Predsednik je rekao da, kakvi god politički vetrovi budu duvali Srbijom, plamen božićne sveće koji je upaljen ne sme da se gasi.

Poželeo je da badnjak iz ovog doma obasja sve Srbe u rasejanju, a posebno u Republici Srpskoj, koja slavi 25 godina postojanja.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво