Jovanović: Neki su opsednuti mojim odnosom s Vučićem

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović na opasku da ga mnogi vide kao omiljenog Vučićevog opozicionara, kaže da je u glavama pojedinih ljudi iz opozicije prisutna opsednutost odnosom između njih dvojice, koja je za njega ne samo izraz kompleksa, već i "trajne uskraćenosti i frustracije zbog toga što je on na njihovom mestu".

"Ne bih imao ništa protiv da sam omiljeni Vučićev opozicionar, ali ako je izraz mog statusa što me danas čuva deset policijaca, onda to nije izraz Vučićeve ljubavi prema meni, nego njegove obaveze kao premijera prema čoveku koji je ugrožen", primećuje Jovanović.

U razgovoru za Tanjug on kaže da podržava pojedine Vučićeve poteze jer zna koliko je neke poslove teško raditi i koliko užasno veliku cenu društvo plaća ukoliko oni ne budu obavljeni.

"Kada vidim da je on na korak od pozitivnih rezultata, ja onda to podržim iako možda u tom trenutku to i nije najobjektivnije", kaže Jovanović.

Jovanović kaže da ne smatra da bilo kome treba da dokazuje razlike u odnosu na Vučića, ali dodaje da istovremeno te razlike ne treba da budu osnov njegovog političkog delovanja, jer se ništa ne može uraditi ukoliko se na njima insistira.

Iako smatra da nema dobrih i ozbiljnih motiva za raspisivanje vanrednih izbora, Jovanović ih želi zato što Srbija nema evropsku vladu.

"Ne možete da me uverite da spoljnu politiku ove zemlje treba da vodi Ivica Dačić", kaže Jovanović i dodaje da su parlamentarni izbori realniji ukoliko Vučić odluči da bude predsednički kandidat.

Na pitanje šta bi se promenilo posle izbora, odgovara da bi se otvorila mogućnost formiranja evropske vlade.

Upitan da li bi bilo mesta i za njega u toj vladi, Jovanović odgovara pitanjem: "Znate koliko je neverovatna vlada Vučića i mene, kako vi mislite da se to desi? Nisam srećan što je to tako, a da li vi stvarno mislite da bih mogao da budem u vladi koja glasa protiv Ukrajine u UN", pita Jovanović.

Kaže da Vučić jeste napravio veliki iskorak i da je činjenica da ga deo društva, koji inače ne glasa za njegovu stranku, vidi kao nekoga ko čini sve što može da bi zemlji bilo bolje.

"Naravno da bih radio mnogo toga drugačije, ali to je već neka druga priča", poručuje.
Dodaje da se sve vlade u Srbiji prave uz neku vrstu kompromisa sa svetom, a da mu se čini da je trenutna podela karata surova prema našoj zemlji.

Kaže i da će se odnos zapada prema Srbiji menjati zbog promena u svetu, jer će zbog svojih problema sve manje vremena imati za Srbiju, te će tako donositi odluke u skladu sa svojom voljom i tu volju nam nametati.

Upitan da li će nam Brisel i Moskva ispostaviti račun zbog politike "sedenja na dve stolice", Jovanović kaže da u slučaju ruske prestonice taksimetar radi non-stop, računi se fakturišu i stižu u Srbiju.

"Mi hoćemo u Evropu tako što miniramo Ukrajinu u skupštini UN. Naravno da ćemo za to dobiti račun. Neka država koja se oseća ugroženom od nekoga koga mi doživljamo kao svoje drugo ja, pojaviće se sa čvrstim stavovima i reći tim ljudima nije mesto među nama, oni bi hteli naše pare i standard, ali nisu spremni da dele naše vrednosti ili preduzimaju odgovornost zajedno sa nama", objašnjava Jovanović.

Kad je reč o novim avionima koji ćemo dobiti iz Rusije, Jovanović kaže da svaka vojska treba da bude sposobna i moderna, te da smatra da bi Srbija trebalo da bude deo NATO-a, jer bi bila u kolektivnom sistemu bezbednosti.

"Čini mi se da je mnogo ozbiljniji politički kontekst i činjenica da na krilima tih 29-ki dolazi mnogo više pogrešne politike iz Rusije, nego tržišnog odnosa", naveo je on.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво