Dačić: Srbija će u 2017. biti spremna za više od deset poglavlja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić očekuje da će poglavlje 26 biti otvoreno u januaru ili u februaru, navodeći da će Srbija u 2017. biti spremna da otvori više od deset poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU. Najavio je da će sporazum o ukidanju viza sa Kinom verovatno stupiti na snagu 15. januara. Što se tiče eventualnih vanrednih izbora, kaže da je protiv toga da se skraćuje vladin mandat.

Ivica Dačić je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da bi Srbija za vreme predsedavanja Malte Evropskom unijom mogla da otvori i poglavlja 20 i 29, koja se odnose na preduzetništvo i carinsku uniju.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, Dačić kaže da se o tome nije razgovaralo i da se to poglavlje, prema iskustvu drugih zemalja u pridruživanju, otvara pred sam kraj pregovaračkog procesa, ocenjujući da "taj dan za Srbiju nije baš tako blizu".

Izrazivši nezadovoljstvo brzinom otvaranja poglavlja, Dačić je podsetio na to da je Hrvatska nekoliko puta neargumentovano blokirala otvaranje poglavlja i da je time počinila veliku zloupotrebu.

"Želimo da idemo ka EU, ali Srbija neće dozvoliti ponižavanja i uslovljavanja", istakao je Dačić.

Dačić je konstatovao da je Srbija do sada otvorila šest poglavlja, od toga četiri ove godine, i da je jedno privremeno zatvorila.

"Evropa treba da se opredeli – hoće li biti ZSO?"

Poslednji je trenutak da se Briselski sporazum sprovede, jer Srbija plaća cenu što Priština izigrava dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, izjavio je ministar Dačić.

"Zato Evropa treba da se opredeli, hoće li da se formira ZSO ili neće. Ako neće, onda će se Srbija organizovati na drugi način", rekao je Dačić na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dačić je istakao da za nesprovođenje sporazuma o ZSO, Srbija nema krivicu, a na putu evropskih integracija je uslovljena dijalogom sa Prištinom.

Kaže i da nikada ne bi potpisao Briselski sporazum da u njemu nije bilo reči o formiranju ZSO.

"Otvorena vrata za razgovor sa Hrvatskom"

Odnosi u regionu svakako moraju biti bolji, što nije teško jer su sada loši, poručio je Dačić, dodajući da su za Hrvatsku otvorena vrata za razgovor.

Dačić je, odgovarajući na pitanja o odnosima u regionu i tenzijama sa Hrvatskom, rekao da se Srbija zalaže za mir, stabilnost i pomirenje u regionu, te da očekuje unapređenje odnosa u regionu u 2017. godini.

Navodeći da su otvorena vrata za razgovore sa Hrvatskom, Dačić je istakao da je neprihvatljivo da članstvo u EU abolira bilo koga od zahteva da se poštuje istorija i da se ne vrši njena revizija.

"Apsolutno sam za pomirenje, ali to nije moguće ako se stalno vraćate u sukobe", rekao je Dačić, dodajući da je u Hrvatskoj na delu rehabilitacija fašizma i ustaštva, te da je NDH preteča Republike Hrvatske i ideje samostalne države.

Kako je rekao, u Hrvatskoj je postao kliše da biti dobar Hrvat znači biti što više protiv Srbije, što je, kaže, pogrešna politika.

Podsetio je na to da se sa nekadašnjim premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovorio o tome kako da se prevazilaze bilateralni problemi, a da Hrvatska nije imenovala svoje predstavnike za razgovore u različitim komisijama.

"Nisu imali svoje predstavnike u Komisiji za granice, a pitaju što nije rešeno pitanje granica. Sa Slovenijom traže jedan princip, a sa Srbijom drugi. Sve granice su pređene", rekao je Dačić.

Kaže da se mesecima raspravalja da li je pozdrav "Za dom spremni" dozvoljen ili nije dozvoljen, navodeći da se u državama Evrope, poput Austrije i Nemačke, za fašizam ide u zatvor i da je kažnjiv zakonom.

Upitao je i kako će Hrvati jednom Jevrejinu da objasne šta je taj pozdrav "Za dom spremni" – da li će da kažu da je to možda "poklič pionira ili Ferijalnog saveza".

"Zašto su 'migovi' problem?"

Posle nabavke aviona "mig 29" iz Rusije, Srbija je na polovini dozvoljenog broja borbenih aviona, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da nije prekršena nijedna međunarodna obaveza o kontroli naoružanja.

"Kakav su problem 'migovi'? U Hrvatskoj se plaše jedne čokoladice, a kamoli 'migova'. Ako se Hrvatska naoružava, onda se naoružava za mir, a ako se Srbija naoružava, onda se naoružava za rat", primetio je Dačić povodom različitih komentara na to što je Srbija nabavila "migove".

Govoreći o Vojsci, Dačić je rekao da onoliko koliko je Srbija veća od Hrvatske, u tom procentu bi trebalo da ima više pripadnika Vojske, te da bi neko trebalo da odgovara, jer je Srbija sama smanjivala broj svojih oružanih snaga i to više nego što je to od nje traženo.

"Je l' neko namerno uništavao Vojsku Srbije, pa nekom smeta što jačamo borbenu spremnost?", upitao je Dačić i dodao da su Srbiji potrebne vojska i policija da bi mogla da se odbrani.

Kako je rekao, da je Srbija uzela avione od SAD, rekli bi da je izvor stabilnosti, te da je zapravo problem to što su "migovi" iz Rusije.

Prema njegovim rečima, u 2016. godini Srbija je imala mnogo više vojnih vežbi sa EU i NATO-om nego sa Rusijom i odnos je 20 prema dva u korist NATO-a i zemalja članica te alijanse.

"Niko nama neće određivati kako ćemo voditi politiku u oblasti saradnje i bezbednosti", rekao je Dačić.

Dačić protiv skraćivanja mandata Vlade

Ivica Dačić je izjavio da je protiv toga da se skraćuje mandat vlade i da je to njegov pristup kada je reč o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.

"Nije Vučić samo namrgođen, možete sa njim da razgovarate ljudski. Kad smo polagali zakletvu u skupštini, kao novi ministri, Vučiću sam rekao da ću na tekst zakletve da dodam – ne pomerio se s mesta", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje da li očekuje parlamentarne izbore sledeće godine.

Kako je rekao, to je njegov pristup kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima, ali je i naveo da se uvek sprema za izbore.

Kada je reč o predsedničkim izborima, Dačić kaže da je SPS spreman da razgovara o zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije, ako postoji takva inicijativa Aleksandra Vučića i SNS-a, ali je i naveo da tih razgovora do sad nije bilo.

Dodao je da je SPS uvek spreman da ima svog predsedničkog kandidata, navodeći da Tomislav Nikolić trenutno nije kandidat i da zato ne zna zašto bi se o njemu izjašnjavao.

Ocenio je kao apsolutnu humoresku medijske spekulacije da SPS "flertuje" ili bilo šta ima sa Vukom Jeremićem u smislu njegove predsedničke kandidature.

Dačić kaže da Jeremić izlazi sa konceptom da uzme malo glasova patriotskog bloka i malo glasova DOS-ovog bloka.

"Mislim da je to nemoguće. Naš deo glasova sigurno neće uzeti. Siguran sam da će zajednički kandidat vladajuće koalicije, ako ga bude, pobediti u prvom krugu izbora. Ako ne bude zajedničkog kandidata, onda nema nam druge nego da pobedi naš kandidat", rekao je Dačić.

"Ukidanje viza sa Kinom verovatno 15. januara"

Ministar Dačić je izjavio da će Sporazum o uzajamnom ukidanju viza sa Kinom verovatno stupiti na snagu 15. januara 2017. godine.

Dačić je rekao da su sve unutrašnje procedure u Srbiji i Kini u vezi sa potvrđivanjem tog sporazuma završene, te da će on stupiti na snagu 30 dana pošto dve države razmene obaveštenja o tome.

Navodeći da je Srbija jedna od 11 zemalja u svetu koja sa Kinom ima takav sporazum, Dačić je rekao da građanima Srbije nisu potrebne vize za putovanja u 64 zemlje, te da vlada nastavlja politiku ukidanja viza sa što više zemalja.

Dačić je, osvrćući se na 2016, rekao da je Srbija po svim ključnim strateškim pravcima ostvarila veliki napredak.

Ocenjujući da je ostvaren napredak u evropskoj agenda, Dačić kaže da su strateški pravci put ka EU, unapređenje i učvršćenje odnosa sa tradicionalnim prijateljima, kao i učvršćivanje mira i stabilnosti u regionu.

Dačić kaže da je ove godine imao 131 susret sa međunarodnim zvaničnicima, od čega 37 u zemlji i 94 u inostranstvu.

Najavljujući da će se u idućoj godini raditi na novom zakonu o spoljnim poslovima, Dačić je rekao da je u ovoj godini imenovano 14 šefova diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a da će još neka imenovanja biti u prvim nedeljama 2017.

O stradanju službenika ambasade u Libiji

Odgovarajući na pitanje novinara o stradanju dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji i odgovornosti ambasadora Olivera Potežice, Dačić je rekao da se još čeka izveštaj libijskih vlasti, navodeći da je do sada bilo više razgovora o tome.

"Nismo sigurni da ćemo ga dobiti", rekao je Dačić, ali i apelovao na Libiju, ali i SAD, za koju kaže da nije spremna da prihvati odgovornost da dostave izveštaje.

SAD treba da razjasne, kaže Dačić, pitanje da li su službenici stradali od njihovih vazdušnih udara, navodeći da je obdukcija utvrdila da su stradali od posledica vazdušnih udara.

Naveo je da o krivično-pravnoj odgovornosti odlučuje Tužilaštvo, a ne Ministarstvo spoljnih poslova, ali ne negira da je bilo propusta u procedurama.

Posle stradanja dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića u februaru, formirana je Komisija u MSP, a Dačić kaže da će biti organizovan sastanak predstavnika te Komisije sa novinarima na kojem će predstavnici medija biti upoznati sa detaljima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво