Zid u Kosovskoj Mitrovici, mogući povod za nove sukobe

Narednog meseca treba da bude završena rekonstrukcija mosta na Ibru, između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice. Vlastima u Prištini i južnoj Mitrovici, međutim, smeta to što je u blizini severne strane mosta podignut potporni zid.

Albanska većina u kosovskoj skupštini zahteva rušenje zida. Taj zahtev može dodatno da iskomplikuje i onako loše odnose između Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Na mostu u Kosovskoj Mitrovici u toku su radovi na rekonstrukciji.

Prilično se odmaklo u radovima. Na mostu je postavljen novi sloj asfalta, uređene su pešačke staze, predviđen je deo za bicikliste a sa obe strane mosta biće kružni tokovi. Sa severne strane mosta posle kružnog toka, predviđena je i pešačka zona u dužini od nekoliko stotina metara, sve do novopostavljenog spomenika sa likom Kneza Lazara.

Lokalne vlasti su u sklopu rekonstrukcije severnog dela Mitrovice sagradile potporni zid kako bi nivelisale pešačku zonu. Gradnja tog potpornog zida naišla je na neodobravanje, najpre albanskih vlasti u južnom delu Mitrovice, a onda i centralnih vlasti u Prištini.

Digla se prilična prašina oko gradnje zida i kosovska skupština usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se nalaže rušenje zida narednog meseca. Nije naznačen datum kada će izvršni organi, ako postupe po odluci skupštine, da krenu u rušenje ovog zida.

U lokalnoj samoupravi u severnom delu Kosovske Mitrovice se ne slažu sa planom Prištine da zid bude uklonjen, i odbacuju optužbe da zid predstavlja dodatno utvrđivanje podele Kosovske Mitrovice.

Od podizanja zida početkom ovog meseca, lokalano rukovodstvo u Mitrovici održalo je više sastanaka sa predstavnicima Evropske unije i odlučeno je da visina zida sa dva metra bude svedena na metar, i da sa jedne i druge strane budu izgrađene stpenice kako bi bila omogućena sloboda kretanja.

U četvrtak je grupa radnika krenula u skidanje jednog dela zida, ali su radovi prekinuti kratko vreme pošto je u kosovskoj skupštini doneta rezolucija o rušenju zida.

Ispektorat ministarstva životne sredine u kosovskoj vladi je naložio obustavu radova Inspektori koji su doneli takvo rešenje su medijima na albanskom kazali da će zid potpuno biti srušen.

Ako se krene u takvu akciju, prema dosadašnjem iskustvu koje imamo ovde na mostu, ona neće moći da prođe bez reakcije stanovništva sa severne strane. Ulazimo, dakle, u novu godinu sa realnom opasnošću da ovde na mostu na reci Ibar, imamo nove međuetničke sukobe.

Martovski pogrom 2004. godine, kada je u Mitrovici ubijeno dvoje Srba, počeo je upravo oko ovog mosta, a onda se raširio drugim delovima Kosova u kojima su Srbi ostali da žive posle rata 1999. godine.

Stojanović: Žalosno čime se bavi kosovska skupština 

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je, komentarišući donošenje rezolucije o zidu u Mitrovici, rekao da je žalosno čime se bavi kosovska skupština.

"Sami Albanci su nezadovoljni sa time šta gledaju u Skupštini Kosova. Žalosno je da umesto drugih tema koje su mnogo važnije i mnogo bitnije sada se kao glavna tema postavlja jedan građevinski projekat koji je dogovoren u Briselu", rekao je Stojanović.

Gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus, istakao je da se ponovo zatrpavamo u rovove i da gledamo da napravimo problem jedni drugima praveći od tog pitanja neku veliku nacionalističku priču.

"Moju punu podršku ima lokalna samouprava ovde, da sama promišlja i odlučuje o projektima koje će sprovoditi. Niko se nije mešao Prištini kada je rešila da zatvori neke glavne ulice i od toga napravi šetalište", rekao je Stojanović.

Zapitao je sa kojim pravom sada neko želi da u Mitrovici odlučuje kako će nešto izgledati.

"Sve što lokalna samouprava bude donela kao odluku imaće moju punu podršku i ne samo moju već svih srpskih gradonačelnika i predstavnika, jer ćemo stajati zajedno, kao što smo stajali i do sada", naglasio je Stojanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво