Mogerinijeva zahvalila na učešću Srbije u mirovnim misijama EU

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zahvalila je, u pismu ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, na učešću Srbije u mirovnim misijama EU.

"Srbija je postala jedan od najaktivnijih i najredovnijih partnera na polju Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, otkako je u junu 2011. sa EU potpisala Okvirni sporazum o učešću", navodi se u pismu Federike Mogerini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Mogerinijeva je istakla da je proces formiranja snaga za Misiju obuke EU u Centralnoafričkoj Republici (EUTM RCA) završen i da je misija počela sa radom.

Srbija je, navela je ona, ponudila slanje eksperata koji bi preuzeli dužnosti medicinskog tima EUTM RCA, čime je nastavila svoje potvrđeno angažovanje u Centralnoafričkoj Republici, i kad je reč o misijama obuke EU.

"Posle pozitivne preporuke komandanta Misije i Vojnog komiteta EU, sa zadovoljstvom mogu da potvrdim da je Politički i bezbednosni komitet EU formalno prihvatio vašu ponudu kao značajan doprinos Misiji", istakla je visoka predstavnica Unije.

Kako je dodala, učešće Srbije u EUTM RCA će biti obuhvaćeno odredbama Sporazuma o okviru za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama potpisanim 8. juna 2011, a kao značajan doprinosilac, Srbija će biti izuzeta od doprinosa zajedničkim troškovima EUTM RCA u skladu sa članom 12.3 gorepomenutog sporazuma.

"Mogu samo da pozdravim visoki kvalitet naše saradnje i konsultacija na polju Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i njihov dalji razvoj", zaključila je Mogerinijeva u pismu Dačiću.

"Učešćem u misijama i operacijama EU, Srbija pokazuje svoju čvrstu opredeljenost da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava, i dodatno potvrđuje svoju evropsku orijentaciju, a istovremeno, time se jača interoperabilnost oružanih snaga Srbije", navodi Ministarstvo.

Srbija trenutno učestvuje u operacijama Evropske unije u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Vojska Srbije je počela aganžovanje u EUTM RCA 15. decembra 2016. godine, upućivanjem četvoročlanog tima nivoa 1 i dvočlanog tima za hitnu medicinsku pomoć, a učestvovala je i u prethodnioj operaciji EUMAM RCA (savetodavnog karaktera) sa četvoročlanim medicinskim timom.

Srbija je osmi doprinosilac mirovnih misija u Evropi i prvi u regionu Zapadnog Balkana.

U 2015. godini je 670 pripadnika vojske učestvovalo u mirovnim misijama i operacijama u svetu, a trenutno je u operacijama EU angažovano 18 pripadnika Vojske Srbije, dodaje Ministarstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи