Ko će sve u trku za mesto na Andrićevom vencu?

Republička izborna komisija priprema se za predsedničke izbore koji će se održati na proleće sledeće godine. Za njih je ranije predviđeno oko milijardu i dvesta miliona dinara, i to na osnovu procena izborne komisije da će biti 15 predsedničkih kandidata. Za sada su sigurna tek dva imena, deo opozicije je za zajedničkog kandidata, neke stranke će stati iza svojih lidera. Od vladajuće koalicije ime kandidata se još čeka.

Ko će sve u trku za mesto na Andrićevom vencu, osim u dva slučaja, i dalje je na nivou nagađanja i najava. Predsednik države najavljuje da će konačan odgovor o novoj kandidaturi dati na Badnje veče, da je siguran u podršku stranke i premijera Aleksandra Vučića. Premijer je siguran da će se o tome još razgovarati i da kampanja neće biti duža od 25 dana.

"Voleo bih da ovaj posao nastavim da radim, a šta će se sve događati i kako, o tom–potom. Želim o svemu da razgovaram sa Nikolićem i mislim da je on radio pristojno i da je dobre rezultate dao. Ja veoma poštujem predsednika Nikolića i njegov rad", rekao je Vučić.

I dok bi Vučić više voleo da na posao ide u Nemanjinu, a ne na Andrićev venac, nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder ne isključuje mogućnost da se premijer preseli u drugi kabinet dve ulice dalje.

"U svakom slučaju će Aleksandar uvesti Srbiju u EU, na bilo kojoj funkciji. On će o tome doneti odluku kada bude vreme za to. Do tada će se drugi javljati da hoće, a on će raditi. To je tako jednostavno kada se bavite politikom", rekao je Šreder.

Za potpredsednicu Vlade još nije vreme za davanje podrške Tomislavu Nikoliću.

"Pa nije se još kandidovao", rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije. 

Socijalisti su za zajedničkog kandidata vladajuće koalicije. Međutim, podrška aktuelnom predsedniku je, kaže Dačić, malo verovatna.

"Nije bilo razgovora oko kandidature Tomislava Nikolića. On svakako u ovom trenutku ne nastupa kao zajednički kandidat i sigurno da ga ne možemo podržati. Ako nema razgovora o zajedničkom kandidatu, mi ćemo imati kandidata. Nisam siguran da je SPS spreman da podrži Tomislava Nikolića na ovakav način kako se kandidovao, ne da nisam siguran nego sam siguran da neće, jer do zajedničkog kandidata se ne dolazi time da je neko rešio da se kandiduje nego razgovorima", kaže predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Na izbornim listićima naći će se i zaštitnik građana Saša Janković, ali još nije poznato čiju će podršku dobiti, sem Nove stranke. Zato lider te partije Zoran Živković poziva opoziciju da se izjasni.

Ulazak u trku za Andrićev venac posle Božića obelodaniće i bivši šef diplomatije, saznaju beogradski mediji. Vuk Jeremić, kako pišu, priprema front stranaka i pojedinaca u Srbiji koji će ga podržati.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović jeste za zajedničkog kandidata građanske opcije, ali ne za Jankovića i Jeremića.

"Kako mislite da budete uspešni u kampanji ukoliko vam je to prva kampanja u životu, ukoliko nijednu kampanju niste vodili, kada ćemo krenuti u tu kampanju, za dva meseca ne možete da uradite ništa osim da izgubite izbore", kaže Jovanović.

Kandidat DSS-a biće Aleksandar Popović. Kandidature su najavili i lider radikala Vojislav Šešelj, Boško Obradović ispred Dveri. Predsednik DS-a Dragan Šutanovac stavom je najbliži opciji zajedničkog kandidata opozicije. Tu ideju podržava i SDS Borisa Tadića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво