Gojković: Skupština partner ali i kontrolor vlade

Skupština je u 2016. bila dobar partner Vladi Srbije, ali je koristila i mogućnosti da kontroliše njen rad, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković sumirajući rad Skupštine. Istakla je da je od početka oktobra usvojeno oko 100 važnih reformskih zakona.

"Možemo da se pohvalimo da smo usvojili oko 105 važnih reformskih zakona koji poboljšavaju ekonomski život naših građana. Sigurno možemo da budemo zadovoljni što je većina poslanika radila zaista vredno", rekla je Maja Gojković na konferenciji za novinare u parlamentu, nakon završetka redovnog jesenjeg zasedanja.

Kako je istakla, možemo da budemo ponosni što smo zajednički uspeli da završimo ovu godinu sa dobrim budžetom za narednu godinu, zajedno sa setom zakona za koje smo dobili sve pohvale od MMf-a, Svetske banke i Fiskalnog saveta.

Ti zakoni, kaže, dobili su podršku poslanika navodeći da, kako poslanici vladajuće većine tako i poslanici opozicije, nisu imali ni jednu suštinsku primedbu na budžet, kao najvažniji zakon koji donosi paralment.

"Zakon o budžetu je slika kako će građani živeti iduće godine", dodala je predsednica parlamenta.

Maja Gojković kaže da su poslanici SNS-a i drugih stanaka koje podržavaju Vladu Srbije, pokazali izuzetnu ozbiljnost i koliko vredno mogu da rade.

Ona je, međutim, navela i da je 2016. godinu obeležilo i ponašanje poslanika određenih poslaničkih grupa koji su očigledno zamislili ponašanje i rad u parlamentu kao "lošu amatersku zabavu" podnošenjem besmislenih amandmana i potom nedolaskom na glasanje o tim amandmanima.

Veruje, kaže, da su građani dodelili ocenu rada parlamenta po tome kako su se ponašali poslanici vladajuće većine koji su vredno radili, a kako poslanici nove političke grupacije za koju je rekla da se može nazvati DOS 2.

Upitana da li će promeniti u narednoj godini stil vođenja sednica s obzirom na zamerke pojedinih poslanika opozicije i da li će pauzu u radu iskoristiti za dijalog sa poslanicima opozicije kako bi se poboljšao rad i slala lepša slika o parlamentu, Gojkovićeva je rekla da je spremna i otvorena za dijalog sa svima o tome kako zamišljaju rad parlamenta u narednoj godini i o tome kada će oni početi da poštuju parlament.

Ocenila je da je slika parlamenta ovih dana odlična jer se videlo da poslanici koji podržavaju vladu vredno rade, ali da su se mogli videti i oni drugi koji izazivaju simpatije pojedinih kada ulaze u polemiku sa njom.

Dodala je da je prinuđena da koristi Poslovnik kada psuju majku predsedniku palamenta, kada psuju majku ili pljuju poslanika Marijana Rističevića, kada se ponašaju tako želeći da izazovu incident jer, kaže, nisu navikli da rade u parlamentu nego su izgleda navikli na kafansku atmosferu pa izazivaju tuče.

Gojkovićeva kaže da tim poslanicima zavidi na nepodnošljivoj lakoći postojanja i na nepodnošljivoj lakoći postojanja shvatanja šta je to biti predstavnik građana Srbije.

"Pomalo im zavidim, blago njima. Volela bih da jedan dan mogu da imam njihov mozak", navela je Maja Gojković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво