Rakić: Ako Priština i Brisel neće, sami formiramo ZSO

Ukoliko Priština i Brisel ubrzo ne sprovedu ono što je predviđeno i dogovoreno Briselskim sporazumom oko formiranja Zajednice srpskih opština, onda će politički predstavnici Srba sa Kosmeta, od Sretenja, samostalno krenuti u formiranje ZSO, saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Goran Rakić je, ističe se u saopštenju, podsetio su gradonačelnici većinski srpskih opština sa Kosova i Metohije o ovome na sastanku u ponedeljak obavestili premijera Aleksandra Vučića.

Od Vučića je zatražena, kako se navodi, podrška za realizaciju ove namere, pogotovu što su formiranje ZSO vlasti u Prištini do sada prolongirale bezbroj puta pod raznoraznim izgovorima.

"Naime, Priština ne samo da ne poštuje osnovna demokratska prava Srba, već posredstvom svojih institucija donosi potpuno suprotne zakone kojima Srbima uskraćuje sva prava da odlučuju i raspolažu imovinom koja se nalazi na području njihovih lokalnih samouprava", piše u saopštenju.

"Tako se jednostranim zakonom o Trepči i zakonom o strateškim investicijama potpuno potiru prava srpskom narodu koja su garantovana prvim Briselskim sporazumom, a čiji se značajniji deo odnosi na formiranje ZSO", navodi se u saopštenju.

Ističe se da zato ZSO mora biti formirana pre nego što Priština potpuno obesmisli njeno postojanje poništavajući njenu efektivnu moć.

"Da Priština nema nameru da uskoro krene u proces formiranja Zajednice srpskih opština svedoči i današnja izjava Edite Tahiri koja kao izgovor za neispunjavanje ovog sporazuma ponovo koristi marginalni razlog, odnosno kaže da ZSO neće biti formirana dok se ne sruši zid nadomak mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici, što se ne može dovesti ni u kakvu vezu", navodi se u saopštenju.

Rakić je u izjavi za Tanjug rekao da je ta izjava Edite Tahiri samo novi izgovor za neispunjavanje sporazuma o ZSO i svedoči da Priština nema nameru da uskoro krene u proces formiranja ZSO.

"Tahiri kaže da Zajednica srpskih opština neće biti formirana dok se ne sruši, kako ona kaže 'zid' nadomak mosta na Ibru u severnoj Mitrovici, što se ne može i ne sme dovesti ni u kakvu vezu. ZSO se tiče kolektivnih prava Srba, dok je potporna nivelacija, nikakav 'zid', početka pešačke ulice Kralja Petra I, deo postignutih dogovora oko mosta na Ibru i u isključivoj odgovornosti je lokalne samouprave severne Kosovske Mitrovice, što dobro znaju i u Prištini i u Briselu", precizirao je Rakić.

Smatra da je vreme da i međunarodna zajednica prestane da bude nemi posmatrač na Kosovu i Metohiji, jer je jasno da "Priština ne može bez prećutne saglasnosti da blokira političke procese koji za cilj imaju normalizaciju situacije na KiM, a Srbi ne mogu više biti talac nedozrelosti albanske političke elite koja očito nema nikakvu ideju kako da na KiM napravi funkcionalno demokratsko društvo".

Zato je, naveo je Rakić u saoppštenju, ZSO jedini način da se prekine političko marginalizovanje srpskog naroda na KiM, a našem strpljenju je došao kraj, jer očito da Priština ne shvata ozbiljno naše zahteve.

I ukoliko budemo prinuđeni da samostalno formiramo ZSO dobićemo, ako ništa drugo, snažan instrument za kreiranje jedinstvene srpske politike na KiM i instituciju koja će biti ključni i vezivni faktor za naš narod na KiM, koji je teritorijalno, ali često i politički, rascepkan, stoji na kraju saopštenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво