Predstavnici Srba sa KiM sa premijerom

U Vladi Srbije održan je sastanak premijera Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, koje je pozvao na razgovor nakon što je unutar Srpske liste došlo do razmimoilaženja po pitanju sprovođenja državne politike.

Sastanku su prisustvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, poslanici Srpske liste, kao i ministri u kosovskoj vladi, potpredsednik Branimir Stojanović, ministar Dalibor Jevtić, kao i smenjeni ministar Ljubomir Marić.

Za stolom sa premijerom bili su i poslanici iz Srpske liste koji su, pristankom na smenu Marića, izazvali razdor.

Da li će Srbi čekati još do Sretenja a onda formirati sami Zajednicu srpskih opština, kako je najavio Marko Đurić, premijer Vučić nije precizirao odgovor, rekavši da je to jedna od ideja.

"Pozvao sam Srbe sa Kosova i Metohije na jedistvo i da se držimo odluka do kojih smo došli zajedno jer mislim da smo se ponašali mudro u prethodnom periodu", rekao je Vučić.

Upozorio je, međutim, odgovarajući novinarima na pres-konferenciji u Grabovcu kod Obrenovca, da odgovor Albanaca i međunarodne zajednice čekamo, da nismo išli na silu u toj priči, te da će on verovatno Božić dočekati sa Srbima na KiM.

"To je jedna od ideja, da čekamo do Sretenja. Ali vi imate Briselski sporazum, imate obaveze koje ste preuzeli a oni umesto da se bave ispunjavanjem svojih obaveza pokušavaju da se bave kupovinom Srba", primetio je Vučić i poručio:

"Ako ste mislili da Srbi nemaju odgovor, pogrešili ste".

Direktor Kancelarije za KiM ranije danas je istakao da oni koji su bez Vlade Srbije doneli odluke o smeni Ljubomira Marića moraju, ako žele da učestvuju u jedinstvenoj politici Srba na KiM, da povuku štetne odluke do 31.decembra

Smenjeni ministar u pokrajinskoj vladi Ljubomir Marić ističe da svako ko odstupa od zajedničkih prioriteta i ciljeva neće imati poršku naroda.

Prema njegovim rečima, jedinstvo nije nikad izgubljeno, već se "ovde radi o pojedincima". 

Na rok dat, između ostalog i članovima njegove stranke, reagovao je i Aleksandar Vulin

Deo poslanika sa te liste na svoju ruku, bez konsultacija sa Vladom Srbije, prekinuo je bojkot kosovskih institucija i vratio se u pokrajinsku skupštinu, čime je praktično potvrdio da se slaže sa smenom ministra Ljubomira Marića, umesto kojeg je kosovski premijer Isa Mustafa uz njihovu saglasnost postavio Mirjanu Jevtić iz Pokreta socijalista (PS).

Premijer je ranije najavio da će na tu priču staviti tačku, a to će istovremeno biti i tačka na navode o sukobu ministra i predsednika PS Aleksandra Vulina i direktora Kancelarije za KiM Mraka Đurića, odnosno SNS.

Vučić je pre nekoliko dana rekao da ima puno poverenje u ministra Vulina i da je do sukoba njegove stranke PS i Srpske liste na KiM došlo zbog uplitanja stranih faktora i Albanaca.

Vulin je u međuvremenu pošto su većina "odmetnutih" od državne politike članovi PS upozorio da ko se ne odazove pozivu premijera neće više biti član te strankle.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара