Telegrami saučešća Rusiji zbog pada aviona

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, uputili su telegrame saučešća ruskim zvaničnicima i narodu zbog pada aviona ruskog Ministarstva odbrane, u kojem je poginulo 93 putnika i članova posade. Telegrame saučešća uputili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je najdublje saučešće predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom pada ruskog aviona "tupoljev" nad Crnim morem i tragičnog stradanja velikog broja putnika.

U telegramu se između ostalog se navodi da je ova tragedija pogodila celu Srbiju.

Istovremeno, predsednik Nikolić zamolio je rukovodstvo Ruske Federacije da prenesu izraze njegove duboke žalosti porodicama nastradalih, saopštila je služba predsednika za saradnju s medijima.

Takođe, premijer Vučić je uputio pismo sa izrazima saučešća predsedniku i premijeru Rusije, Vladimiru Putinu i Dimitriju Medvedevu, kao i ministru odbrane Sergeju Šojguu.

"Veoma nas je potresla vest o tragediji nad Crnim morem u kojoj su, u samo jednom trenutku, izgubljeni životi uglednih umetnika iz ansambla 'Aleksandrov', kao i drugih putnika u avionu ruskog Ministarstva odbrane," navodi se u Vučićevom telegramu saučešća ruskom predsedniku Putinu i premijeru Medvedevu.

Premijer Srbije je ukazao da je teško naći reči utehe za veliki gubitak kakav je danas doživela ruska umetnost, ali ostaće sećanje na njihovu plemenitu želju da muzikom donesu radost vojnicima koji novogodišnje praznike provode daleko od porodica.

Beograd i Srbija su nekoliko puta imali priliku da uživaju u njihovim glasovima i muzičkoj virtuoznosti i zato je naša tuga još veća, istakao je Vučić.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime porodicama i prijateljima poginulih, državnom i vojnom rukovodstvu Ruske Federacije upućujem izraze najiskrenijeg saučešća. Ako Srbija, kao mala zemlja, može na bilo koji način da pomogne u ovim teškim trenucima, spremni smo da tu pomoć pružimo", navodi se u telegramu.

Izražavajući saučešće ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, Vučić je u telegramu naveo da je celu Srbiju užasnula vest o velikoj tragediji koja je zadesila naše ruske prijatelje.

"U ovom teškom danu prepunom bola za celokupan ruski narod, želim da kažem da građani Srbije saosećaju sa vama, te da ćemo uvek pamtiti veličanstvene koncerte umetnika iz ansambla 'Aleksandrov', kao i sve druge naše prijatelje, postradale u ovoj teškoj nesreći, naveo je Vučić.

Izrazio je i duboko lično saosećanje sa ministrom odbrane Šojguom.

"Dragi Sergej, primite i izraze ličnog saučešća, jer ne mogu ni da zamislim koliko se Vi teško osećate, ali želim da znate da tu, takvu i toliku bol delim sa Vama", navodi se u telegramu saučešća premijera.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, povodom avionske nesreće, uputila je telegram saučešća predsednicima Državne dume i Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, Vjačeslavu Volodinu i Valentini Matvijenko.

"Sa tugom smo primili vest o padu aviona i gubitku velikog broja života. U ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje lično ime, upućujem Vam tim povodom iskreno saučešće. U ovom trenutku teško je pronaći reči utehe, ali sam uverena da ćete naći snage i pružiti podršku onima koji su izgubili svoje najbliže. Molim Vas da porodicama nastradalih prenesete izraze mog dubokog saučešća", navela je Gojkovićeva u telegramu.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izrazio je najdublje saučešće porodicama poginulih članova ruskog hora "Aleksandrov".

"Izražavajući duboki pijetet, Ministarstvo kulture i informisanja predložilo je premijeru Aleksandru Vučiću, i za taj predlog dobilo podršku, da se u znak večnog sećanja, a u dogovoru sa Gradom Beogradom, park ispod spomenika caru Nikolaju II Romanovu, u Beogradu nazove 'Park hora Aleksandrov' ".

"Izražavam osećaje najdubljeg saučešća povodom tragedije koja je danas pogodila Rusiju i svet. Saosećam sa porodicama poginulih i čitavim ruskim narodom”, ističe se u telegramu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu.

Lider Dveri Boško Obradović, u saučešću porodicama žrtava i ruskom rukovodstvu, ocenio je da je stradanje svih putnika, među kojima su i članovi Ansambla "Aleksandrov", "nenadoknadiv gubitak i za sve nas, vašu braću".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије