Vulin: Koga Hrvatska planira da napadne novim oružjem

Srbija je vojno-neutralna i ne može da računa da će je bilo ko zaštiti, rekao je ministar Aleksandar Vulin i upitao koga Hrvatska planira da napadne novim oružjem. Pedstavljajući godišnji izveštaj Ministarstva za rad, Vulin je rekao da stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2016. godine iznosi 13,8 odsto - smanjena je za 1,4 procentna poena u odnosu na drugi kvartal 2016. godine.

Reagujući na izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da se ta zemlja ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere "crni jasteb", Aleksandar Vulin je rekao da ne zna koga Hrvatska planira da napadne i za koga joj treba oružje.

"Hrvatska je članica najmoćnijeg i najvećeg vojnog saveza na planeti i okružena je takvim zemljama ili onim koje su vojno-neutralne ili zemljama koje nemaju nikakvu vojnu snagu. Za koga joj treba oružje. Kome je to upućeno? Koga planira da napadne oružjem", upitao je Vulin u Vladi Srbije.

Vulin je rekao da pretpostavlja da neće napadati članice NATO-a i zapitao ko onda preostaje.

S druge strane, primećuje Vulin, Srbija je neutralna zemlja i ne može da računa da će je bilo ko zaštiti i zato ima razloga, potrebe i opravdanje da razvija svoje vojne kapacitete.

Upitan da prokomentariše polemike u javnosti o tome da li Srbija "previše plaća" migove iz Rusije, Vulin je kazao da svako ko poznaje premijera Aleksandra Vučića zna da on "nikad državnim novcem ne bi platio nešto što ne vredi i da nikada ne bi platio punu cenu". Vulin.

Stopa nezaposlenosti smanjena na 13,8 odsto

Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2016. godine iznosi 13,8 odsto i smanjena je za 1,4 procentna poena u odnosu na drugi kvartal 2016. godine, izjavio je ministar Vulin.

Vulin je izneo i podatak da stopa zaposlenosti stanovništva radnog uzrasta iznosi 57,0 odsto i da je u odnosu na prethodni kvartal povećana za 1,2 procentna poena, a u odnosu na treći kvartal 2015. povećana za 3,6 procentnih poena.

"Broj zaposlenih u trećem kvartalu 2016. godine procenjen je na 2.814.000 lica" naveo je ministar na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu ministarstva na čijem je čelu.

Prema evidenciji NSZ je 691.951 nezaposleno lice u novembru ove godine i u odnosu na novembar 2015. broj nezaposlenih je smanjen za 25.373 ili za 3,5 odsto.

U periodu januar - novembar 2016. godine bilo je 232.245 slučajeva zapošljavanja sa evidencije NSZ, što predstavlja povećanje za 2,2% u odnosu na isti period 2015. godine kada je bilo 227.149 slučajeva, po podacima iz baze prijava na obavezno socijalno osiguranje.

On je govoreći o osobama sa invaliditetom rekao i da je sa evidencije NSZ, u periodu januar - novembar 2016. godine evidentirano 5.320 zapošljavanja osoba sa invaliditetom, od kojih 2.139 žena, što, dodaje, u odnosu na isti period 2015. godine predstavlja povećanje za 16,3 odsto.

Ministar je precizirao i da su u 2016. godini sredstva za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja opredeljena u iznosu od 2.8 milijardi dinara te da je iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom opredeljeno 550 miliona dinara.

Isplate nisu kasnile ni dan u 2016. godini

Isplate korisnicima prava iz nadležnosti Ministarstva ne kasne nijedan dan, a od početka godine realizovano je ukupno 85,88 milijardi dinara, izjavio je Vulin.

Vulin je precizirao da je 45,92 milijardi dinara izdvojeno za dečiju zaštitu, naknade zarada zaposlenim porodilama, dečiji i roditeljski dodatak i naknada troškova za decu sa smetnjama u razvoju i decu bez roditeljskog staranja u predškolskim ustanovama, za oko 471.000 korisnika.

Za socijalnu zaštitu, novčana socijalna pomoć, dodatak za pomoć i negu drugog lica, porodični smeštaj, posebna novčana naknada, hraniteljstvo...za oko 175.000 korisnika izdvojeno je 27,52 milijardi dinara, naveo je Vulin.

Ministar je dodao i da je 12,44 milijarde dinara izdvojeno za boračko-invalidsku zaštitu za oko 33.800 korisnika, i 86,55 miliona dinara za ostalu socijalnu zaštitu, refundacija plaćenog PDV-a pri uvozu motornih vozila za osobe sa invaliditetom i povlašćeni prevoz za osobe sa invaliditetom.

Za projektne aktivnosti i razvoj usluga u 2016. godini Ministarstvo je realizovalo 400.miliona dinara za razvoj usluga u socijalnoj zaštiti u nerazvijenim opštinama, 57 miliona za NVO za razvoj usluga u socijalnoj zaštiti, dva miliona za strukovna udruženja, 15.miliona dinara za decu i porodicu, od čega 10 za projekta "Dečija nedelja" i pet miliona projekti od javnog interesa iz oblasti zaštite dece i porodice. 

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи