Burna rasprava o Danici Marinković

Poslanici SNS-a su oštro negodovali zbog navoda LSV-a o Danici Marinković, koja je predložena za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ističući da je ona razobličila slučaj Račak na Kosovu i Metohiji.

U skupštinskoj raspravi, poslanici SNS-a su oštro reagovali na navode poslanice LSV-a Marinike Tepić, koja je rekla da Danica Marinković ne bi trebalo da bude izabrana za člana Odbora Agencije, pozivajući se na apel nevladinih organizacija, u kome se navodi da je u svom radu kao sudija minimizovala stradanje sugrađana albanske nacionalnosti na KiM.

Reagujući na izlaganje Marinike Tepić, poslanik SNS-a Milovan Krivokapić je rekao da je Danica Marinković časna i poštena žena sa impresivnom biografijom, navodeći da je Marinkovićeva bila na svakom mestu gde je trebalo priteći u pomoć srpskom narodu.

Krivokapić, koji je sa KiM, kaže da godinama sluša takve poput Marinike Tepić, koji bi sutra KiM dali za "šaku ne znam čega".

"Zahvaljući Aleksandru Vučiću i vladi koju on vodi, Kosovo nikad neće biti predato. Nikada", rekao je Krivokapić, navodeći da je potresen izlaganjem Tepićeve, koja, kako kaže, treba da se stidi svega što je izrekla.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da je trebalo da reaguje u toku govora Marinike Tepić, za koju je navela da je na veoma ružan način govorila o predloženom kandidatu.

Prema rečima poslanika SNS-a Aleksandra Marinkovića, Marinika Tepić bi trebalo da se izvini svim građanima Srbije zbog svega što je izrekla.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović rekao je da su upravo Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo potpisnici peticije protiv Danice Marinković, zato što je Marinkovićeva "razobličila braću Mazreku, zločince koji su u rudniku na KiM pobili Srbe, i otkrila sve neistine o Račku".

"To što je potpisano je razlog više što ću da glasam za Danicu Marinković. Meni je svejedno da li je potpisala Oslobodilačka vojska Kosova ili ovih 15 organizacija", kaže Đukanović povodom apela nevladinih organizacija.

Poslanik SNS-a Veroljub Arsić rekao je da je potresen zbog svega što se desilo, jer zna da je na KiM bio i krematorijum, jedini posle Drugog svetskog rata, koji se zvao "Klečka", u kome je spaljena devojčica od 12 godina samo zato što je bila Srpkinja.

"Žrtve nemaju naciju i svaka žrtva treba da ima osuđenog krivca za njeno stradanje. Kada one koji su sudili ratnim zločincima napadate zašto su sudili, to je novi zločin prema žrtvi", poručio je Arsić.

Marinika Tepić je prethodno rekla da se u šturoj biografiji Danice Marinković navodi da je tokom ratnih dešavanja na prostoru KiM vršila uviđaje vezane za terorističke napade, gde su žrtve bile policajci, vojnici, izbeglice svih naroda i narodnosti, što, kaže, podrazumeva i sugrađane albanske nacionalnosti.

Dodaje da ništa od toga više nema, osim kvalifikacije iz koje se zaključuje da je bila ključni svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, povodom slučaja Račak.

Pominjući apel nevladinih organizacija koje pozivaju poslanike da ne glasaju za izbor Marinkovićeve, Marinika Tepić je rekla da se u njemu navodi da se u presudama koje su izrečene navodi svedoka Marinkovićeve ocenjeni kao nepouzdani i neistiniti jer je, navodi se, minimalizovala stradanje sugrađana albanske nacionalnosti.

Marinika Tepić navodi da bi Danica Marinković sigurno bila jedna od osoba koje bi bile lustrirane da je taj proces sproveden.

Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić rekao je da su prva dva poslanika SNS-a koja su se javila posle izlaganja Marinike Tepić suprotno pravilima dobili pravo na diskusiju i repliku, te da bi predsednica parlamenta trebalo da sankcioniše one koji "arlauču".

Maja Gojković mu je zbog toga izrekla opomenu.

"Nisam zainteresovana da vodim bilo kakavu vrstu dijaloga sa poslanikom koji za druge poslanike kaže da arlauču", navela je Maja Gojković, koja je posle te rasprave odredila kraću pauzu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво