Vučić: Najveći patriotizam je platiti porez

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da je najveći patriotizam, ali i najveća obaveza, plaćanje poreza i dodao da više nema nikakvog političkog pritiska na rad Poreske uprave. Namera je da se stimulišu oni koji isplaćuju veće plate, a ići će se na smanjenje poreza i doprinosa na rad, poručuje premijer.

Aleksandar Vučić je na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije rekao da je važno da ljude naučimo da uzmu fiskalni račun, jer svaki račun, primetio je, znači "školu više za našu decu, jedan računar više za naše unučiće".

Kao predsednik Vlade, dodao je, nije dozvolio, iako je bilo hiljade slučajeva, da neko ne plati porez.

"Ne postoji nijedan slučaj da je iz vrha Vlade neko intervenisao da neko ne plati porez. Bilo je slučajeva da je neko došao kod direktorke Poreske uprave, rekavši da Vučić to zna, ali je ona odgovarala da zna da premijer to nije rekao", preneo je Vučić.

Istakao je da je veoma ponosan na činjenicu da nema nijednog fudbalskog kluba, kioska sa pljeskavicama, splava u Srbiji da može da izbegne porez pozivajući se na nekoga.

Ranije su se, kako je rekao, pare na tome zarađivale, a danas Poreska uprava radi bez ikakvog političkog pritiska.

"Niko ne sme da me pozove i pita bilo šta za porez", ponovio je premijer.

Kako je rekao, građani koji moraju da budu pošteni ponekad se posvađaju sa komšijom i prijateljem za koje znaju da su biznismeni a ne izdaju fiskalne račune.

Za nas je to pitanje, kako je rekao, u ovom trenutku nerešivo, jer uprkos kampanjama i 19.000 obavljenih kontrola, i dalje postoji shvatanje u društvu da to smo nekom učinili uslugu ako nismo uzeli fiskalni račun.

"To što neko ne plati porez, nismo mu učinili uslugu, već uradili nešto i protiv nas i protiv tog čoveka", rekao je Vučić.

U celom društvu, kako je rekao, pristuno je licemerje, jer se zahteva od velikih preduzeća da plate porez, a kada ona zbog toga moraju da završe u stečaju, onda se izlazi na ulice da se to spreči.

"A kada kažemo da plate porez oni koji imaju radnje, prodaju pljeskavice ili imaju splav, i kažemo da ćemo zatvoriti objekat ako to ne urade, oni kažu da se iživljavamo na malima", ukazao je Vučić.

Kako je konstatovao, država za neke nikada nije u pravu, kao da se, primetio je, plate i penzije isplaćuju novcem koji "pada iz oblaka".

"To je suština problema", istakao je Vučić.

Nagradna igra u kojoj će građani sakupljati fiskalne račune počinje prvog januara 2017. godine, a cilj je borba protiv sive ekonomije, najavljeno je na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije". 

"Smanjivaćemo poreze na rad"

Premijer je rekao da je namera da se stimulišu oni koji isplaćuju veće plate i da će se ići na smanjenje poreza i doprinosa na rad.

Vučić je istakao da će se stimulisati oni koji isplaćuju plate od, recimo, 70.000 i više, a ne oni koji isplaćuju minimalce i još nešto "na ruke".

Upozorio je da i kada se nešto radi uvek ima onih koji kritikuju, pa, na primer, kažu kako se "iživljavamo" na malima, a takvi voze "poršee" i džipove, a nigde da prijave zaradu i takva kola i voze upravo zbog utaje poreza.

Kako je rekao, namera je i da se smanji i porez na dobit, jer je želja da se podstaknu investitori i domaći i strani, i to je jedna od mera od maja ili juna dogodine.

Rekao je da će se stimulisati izlazak iz sive u belu zonu, ali da treba da se vidi u celom tom poslu da država ne gubi mnogo.

Premijer je ukazao i na to da, kako je rekao, na televizijama i drugim medijima svakodnevno ima priloga kako je nešto poskupelo, a inflacija na godišnjem nivou je jedan odsto.

Dodao je da mu takve stvari ne smetaju u političkom smislu, navodeći da je na tom polju najveći deo svog posla završio, i da ga u tom smislu baš briga, ali poručio da ne izmišljaju svakoga dana i ne uče narod da kuka.

Kao primer je naveo potrošačku korpu gde je, po njima, ona sve praznija, sve manje se kupuje, sve manje je potrošača i zapitao kako to da za 40 godina iste priče ne ostadoše bez potrošača.

Vučić je rekao da je cilj da finansije budu stabilne, da jačamo privredu i naveo da će do kraja mandata ove vlade stopa nezaposlenosti biti smanjena na 11 ili 11,5 odsto, ali da će tu biti drugi problem, a to je premeštanje radnika na skuplja radna mesta nego što su ova danas.

Premijer je zahvalio ali i zamolio sve da daju savete i predloge za suzbijanje sive ekonomije ističući da nama svaki dinar više u budžetu mnogo znači i da bolje funkcionišemo u budućnosti.

"Što se svi sekiraju zbog naših 'kanti'"

Povodom nabavke migova iz Ruske Federacije, premijer je rekao da su to najbolji avioni četvrte generacije, koje je Srbija dobila besplatno, i upitao one koji smatraju da je to loš posao, zašto se sekiraju zbog "kanti".

Vučić je na pitanje novinara kome smeta nabavka novih aviona, rekao da su to oni koji su decenijama pričali kako će da opreme srpsku vojnu avijaciju, a pošto to nisu uspeli, sada tvrde kako su ruski migovi loše mašine.

"Sada pitam jesu li to loše ili najbolje mašine? Pošto sam shvatio da su loše, još mi niste pokazali koje su to bolje, pa makar dolazile iz Amerike. Još nisam video bolji avion iz SAD. Kažu da 'F 22' ima bolje određene karakteristike, što se nije pokazalo u njihovom susretu u Persijskom zalivu, ali to je već peta generacija, to je daleko ispred nas. To ćemo da nabavimo za 20 godina, ali tada će biti i 'mig 35', pa ćemo moći da biramo između ta dva", rekao je Vučić.

Premijer je objasnio da će na nove avione Srbija moći da kači koju god želi opremu i da je, u zavisnosti od toga, plaća koliko želi.

Odgovarajući na pitanje novinara televizije N1 koja je starost aviona, Vučić je upitao zašto su Amerikanci zainteresovani za "kante".

"Što se sekirate zbog kanti? Ja sam mislio da su Amerikanci napredovali, otišli u svemir. Ne znam, neke kante stižu, što brinete zbog kanti", upitao je Vučić.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije" rekla da je po pitanju građevinskih dozvola bilo dosta opstrukcije, ali da je ministarstvo pokazalo da Srbija može da napravi pomake u toj oblasti. 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave rekla je da je izuzetno važno da se u borbu protiv sive ekonomije uključe svi i građani i privreda.

 

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво