Šta "migovi" znače za srpsko vazduhoplovstvo

Premijer Aleksandar Vučić i delegacija Ministarstva odbrane borave u Moskvi, gde bi trebalo da se realizuje dogovor o preuzimanju šest aviona "mig 29". Razgovaraće sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom i prisustvovati prezentaciji aviona i vojne opreme. "Migovi" stižu do kraja marta, rekao za RTS pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Uoči posete Moskvi, premijer je rekao da bi Vojska Srbije u naredna tri meseca mogla da dobije šest "migova 29", da je za njih sa Rusijom dogoverena veoma dobra cena. Naglasio je da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, želi samo da u svakom trenutku zaštiti sopstvene građane i međunarodno priznate granice.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović rekao je za RTS da Srbija posle 25 godina ponovo dobija lovce. 

"Ono što je značajnije od samih aviona je mogućnost da na jedan trajan, temeljan i efikasan način rešimo sposobnost zaštite vazdušnog prostora, što je gorući problem ne samo srpskog ratnog vazduhoplovstva nego i svih zemalja u regionu", rekao je Miloradović.   

Prema njegovim rečima, paket koji dobijamo zahvaljujući dogovoru između Putina i Vučića jeste nešto što nam omogućava da za pet do deset puta jeftinije dobijemo dovoljan broj lovaca koji je potreban za te misije, sa peketom održavanja – produženje njihovih resursa, generalnih remonta, dobijanja rezervnih delova i dobijamo takav nivo modernizacije koji te avione podiže na jedan sasvim visok nivo u odnosu na sve lovce i svu opremu u regionu. 

U planu je da se "migovi" pojave u Srbiji do kraja marta, rekao je Miloradović.

"Zatim ćemo imati prvu fazu radova na njima kao što ćemo imati prvu fazu radova na našim prostorima (četiri 'migova 29'), tako da ćemo imati ukupno deset lovaca, očekuje se da oni budu sa završenom prvom fazom modernizacije do kraja 2017. godine", objasnio je Miloradović. 

Govoreći o tome koliko dugo nam paket od šest "migova" omogućava da imamo spremne lovce, Miloradović kaže da je reč o 14 godina.

"To je ono što donosi jednu kvalitetnu novu promenu, jer je održavanje letne sposobnosti veliki problem kod svih zemalja u regionu. Obično se to radi godišnjim budžetiranjem, a mi ćemo odjedanput rešiti sva pitanja remonta, obezbeđenje odgovarajućih delova, tako da je to potreban nalet naše lovačke avijacije da bi se izvršile te misije osiguranja", rekao je Miloradović. 

Govoreći o pozicija srpskog vazduhoplovstva, Srbija je na samom vrhu zemalja u regionu sa tim paketom. Mađarska se nedavno opremila lovcima četvrte generacije – "gripen".

"Naši 'migovi' će biti otprilike na tom nivou, iznad ostalih zemalja u regionu u ovom trenutku", rekao je Miloradović.

Osvrnuvši se na "migove 21" i "migove 29", Miloradović kaže da njih deli generacijski jaz. 

Srpsko ratno vazduhoplovstvo je nasledilo veliki broj aviona "mig 21", i sada ih ima dvadesetak, a tri su u operativnoj upotrebi za misije obuke.

Miloradović je uporedio "mig 21" sa letećom veš-mašinom koja treba da izvršava misije protiv "miga 29".

"Mig 29" je konstruisan u vremenu kada se smatralo da će bliska vazdušna borba biti presudna, pa je konstruisan sa takvom mehanizacijom krila i takvom površinom krila, a pre svega sa takvom snagom motora, da izvodi manevre u vertikalnoj ravni na jedan superioran način.

"Ono što je značajno jesu karakteristike njegovih senzora, navigacijskih sistema, radara i karakteristike elektronskog sistema i karakteristike naoružanja", kaže Miloradović.

Domet radara imaće 120 kilometara protiv protivničkog lovca, biće opremljen najsavremenijim raketama vazduh–vazduh sa aktivnom radarskom glavom za samonavođenje i on će moći da gađa više ciljeva odjedanput i da prati deset ciljeva, zaključio je Miloradović.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи