SDA Sandžaka i SDP potpisale Deklaraciju o saradnji

Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, potpisale su u Novom Pazaru Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a ključni cilj tog sporazuma je puna politička i društvena stabilnost u tom regionu i podrazumeva smanjenje tenzija i podela među građanima, posebno Bošnjacima.

U preambuli dokumenta koji su potpisali predsednici SDA i SDP, Ugljanin i Nihad Hasanović, navodi se da su dve stranke čvrsto opredeljene za demokratiju, evropske i evroatlantske integracije Srbije i izgradnju Srbije kao regionalizovane i decentralizovane države, zasnovane na temeljima vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

Kako je objasnio predsednik SDP-a Nihad Hasanović, Deklaracija je čin koji otvara vrata istorijskom pomirenju dve najveće bošnjačke partije, odnosno dve stranke koje "okupljaju sigurno više od 80 odsto bošnjačkog biračkog tela".

"Predugo smo trošili vreme i energiju na stvari koje su nas razdvajale i u kojim smo se razlikovali. Te razlike ne smeju da budu kamen spoticanja, jer su one bogatstvo i naše kulturno nasleđe", rekao je Hasanović.

On je istakao da potpisivanjem Deklaracije dve stranke nedvosmisleno poručuju koji su im opšti ciljevi i u kom smeru će zajednički delovati.

Hasanović je dodao i da Deklaracija nije potpisana jer je nečija većina u Tutinu, Sjenici ili Novom Pazaru ugrožena.

"Nijedna izborna matematika nas nije naterala da ovo uradimo, već nam je želja da radimo na pozitivnoj priči za dobrobit svih", rekao je Hasanović.

Ugljanin, koji je i predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, rekao je da su strateško partnerstvo dve stranke stvarale poslednjih nekoliko meseci i da izrada Deklaracije i njeno potpisivanje služi kako bi se stvorila pozitivna politička klima u Sandžaku i u ostatku Srbije.

"Poruka našem zajedničkom biračkom telu u Sandžaku jeste da svoju energiju koncentrišu na stvaranje pogodnog ambijenta za investiciona ulaganja, odnosno za razvoj u svim oblastima našeg života", rekao je Ugljanin. 

Kada je reč o politici, on je naglasio da je cilj da u svim sandžačkim opštinama te dve stranke stvore stabilnu skupštinsku većinu kako niko ne bi uticao na njihov efikasan rad.

"Time stvaramo uslove za dugoročne, strateške, razvojne projekte, jer grad i opština koji nemaju stabilnu većinu ne mogu dugoročno da planiraju", rekao je Ugljanin.

Značaj potpisivanja i stvaranja takvog partnerstva Ugljanin je objasnio evropskim putem Srbije. 

"Mi, kao Bošnjaci, zajedno sa našom državom Srbijom ući ćemo u EU. Naša je obaveza da isto ono što srpski, većinski narod čini i preko Skupštine, Vlade, ministarstava i institucija čini i stvara sebi dobre uslove u EU, i mi kao Bošnjaci moramo Bošnjacima da obezbedimo da stignu u EU, da budu dostojanstven narod, vredan poštovanja", rekao je Ugljanin.

Cilj Deklaracije jeste ekonomsko osnaživanje Sandžaka i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju projekata kao što su izgradnja deonice auto-puta Beograd – Južni Jadran (Koridor 11), koja će prolaziti kroz Sandžak preko Pešterske visoravni, zatim izgradnja zaobilaznice oko Novog Pazara, kao i izgradnja regionalne putne mreže u cilju povezivanja sandžačkih opština.

Između ostalih, u tom dokumentu pomenuti su i projekti izgradnje gasovoda Aleksandrovac – Brus – Raška – Novi Pazar – Tutin, izgradnja regionalne razvojne zone Tutin, izgradnja elektroenergetskih objekata, izgradnja hidroelektrane na Ibru, kao i vetroelektrane na Pešteru.

Deklaracija o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP podrazumeva da će potpisnice uspostaviti užu saradnju i na nivou republičke vlasti, uključujući personalna i kadrovska rešenja, ukoliko za to postoji interes i potreba druge potpisnice, a naročito o realizaciji razvojnih i infrastrukturnih projekata u sandžačkim opštinama.

Potpisnice će se, kako se navodi, dogovarati o eventualnoj podršci i zauzimanju zajedničkih stavova o zakonima, uredbama, odlukama, deklaracijama, rezolucijama i drugim aktima koje donosi Narodna skupština Republike Srbije, Vlada i drugi državni organi, a kojima se na bilo koji način tretiraju položaj i prava Bošnjaka i Sandžaka. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво